Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Měřicí mikrofony
Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ...
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi február 15, 2019 10:43:33    Predmet: Měřicí mikrofony Odpovedať s citátom

Na téma měřicích mikrofonů bylo už více různých příspěvků. Zdá se mi vhodné založit samostatné vlákno, aby to bylo pohromadě.

Začnu takovým dotazem. Potřeboval bych své pokusy s elektretovými kapslemi zasadit alespoň přibližně do nějakého kontextu vzhledem k SPL. Nabízí se takovýto postup.

Vezmu menší nepoužitý reproduktor (Faital 4FE35) u kterého výrobce udává citlivost 91 dB na 1W/1metr. Pustím do něj 1 kHz 1 Watt, přidám ještě 3 dB a ve vzdálenosti 1 metr bych měl mít SPL 94 dB, což je vztažná úroveň pro mikrofony (1 Pa). To, co naměřím na mikrofonu, je citlivost v mV/Pa. Nebo můžu přepočítat na dB vzhledem k 1 Voltu.

Otázky jsou dvě. Mám reproduktor namontovat do menší uzavřené reprobedny, nebo na větší rovnou desku (Open baffle) ?

Druhá věc je průběh frekvenční charakteristiky z datasheetu, kde je zrovna na 1 kHz nějaký zoubek a hlavně průběh do 3 kHz je pod 90 dB. Platí tedy uvedená citlivost 91 dB na 1 kHz a frekvenční charakteristika je měřená při menší hlasitosti ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
bacil2
Hifi expert


Založený: 29 marec 2013
Príspevky: 1366

PríspevokZaslal: Pi február 15, 2019 20:26:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Požičaj si nejaký solídnejší presne nakalibrovaný hlukomer a použi ho ako "etalón".

... inak merací mikrofón "kde je zrovna na 1 kHz nějaký zoubek ... " nie je merací mikrofón Confused

_________________
Suchý ňúter mokrý ven
želáme vám dobrý den
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi február 15, 2019 21:06:58    Predmet: Odpovedať s citátom

bacil2 napísal:
Požičaj si nejaký solídnejší presne nakalibrovaný hlukomer a použi ho ako "etalón".
... inak merací mikrofón "kde je zrovna na 1 kHz nějaký zoubek ... " nie je merací mikrofón Confused

V Praze je hodně věcí, ale půjčovnu hlukoměrů jsem ještě neobjevil.
Ten zoubek není na mikrofonu, ale na reproduktoru, který by mohl posloužit pro přibližné stanovení SPL.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
godz
Hifista - zaslúžilec


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 997
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Pi február 15, 2019 21:31:34    Predmet: Odpovedať s citátom

A čo tak osloviť Veľkého Boba ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 00:15:53    Predmet: Re: Měřicí mikrofony Odpovedať s citátom

opa napísal:
.... Mám reproduktor namontovat do menší uzavřené reprobedny, nebo na větší rovnou desku (Open baffle) ?

Abych to upřesnil, deska co je po ruce má 80 x 170 cm. Kritická je tedy šířka. Dá se nějak spočítat, od kterého kmitočtu bude mít reproduktor víceméně jmenovitou citlivost v desce široké jenom 80 cm ?
Druhá možnost je uzavřená bedýnka s vnitřním objemem cca 9 litrů.
Mimochodem, teď je v ní ARN 4708. Ale Tesla patrně měla větší výrobní rozptyly a hlavně ten reprák už má svoje roky...

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
bacil2
Hifi expert


Založený: 29 marec 2013
Príspevky: 1366

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 02:15:02    Predmet: Odpovedať s citátom

... zožeň si niekde ako etalón (a je úplne jedno ako a kde) presne nakalibrovaný zvukomer a už tu konečne prestaň unavovať kadejakými nezmyslami!
_________________
Suchý ňúter mokrý ven
želáme vám dobrý den
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 04:58:06    Predmet: Odpovedať s citátom

bacil2:
Copak Tě tak rozčílilo ? Jestli nechceš, nebo neumíš poradit, tak prostě vlákna a příspěvky, které tě unavují, nečti.
Dostal jsem už dřív podobné, určitě dobře mířené, rady. Proč vyrábět měřicí mikrofon, když si ho můžu za pár stovek koupit, dokonce i s kalibrací ?
Protože mě baví dostávat se pod povrch problémů, učit se a objevovat nové věci.
Pokud bys chtěl pokračovat ve směru, který jsi naznačil, přesuň se s tím prosím do bojiska, kde Ti klidně odpovím. Tady bych rád zachoval pouze technickou část debaty.

A teď k tomu etalonu. Pokud někdo má opravdu přesný přístroj s platnou kalibrací, určitě ho nebude půjčovat na hraní neznámému člověku z internetu. Ne každá krabička, která má mikrofon a displej, je skutečně spolehlivé zařízení a v akustice to platí dvojnásob. To, co bych potřeboval, zpravidla mají k dispozici pouze firmy nebo instituce, které se se soukromou osobou nebudou vůbec bavit. Jedině snad po velkém přemlouvání jako placenou službu, která ale nebude vůbec levná. Například kalibrace mikrofonu v ČMI v Brně přijde minimálně na pět tisíc.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 10283

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 09:14:58    Predmet: Re: Měřicí mikrofony Odpovedať s citátom

opa napísal:
Začnu takovým dotazem. Potřeboval bych své pokusy s elektretovými kapslemi zasadit alespoň přibližně do nějakého kontextu vzhledem k SPL. Nabízí se takovýto postup. ...

Kdyby to bylo na mně, vzal bych nějaký výškáč, nejlépe SEAS - mají celkem spolehlivé datasheety a uvádí podmínky:
"The frequency responses above show measured free field sound pressure in 0, 30, and 60 degrees, mounted in a 0.6m by 0.8m baffle. Input 2.83 Vrms, microphone distance 0.5m, normalized to SPL 1m."

Bohužel neuvádí souřadnice výškáče v té desce, ale pomocí difrakčního simulátoru (Basta, VituixCad) bych ho dal prostě tam, kde to bude nejméně zvlněné.

Měl by ses tak dostat poměrně blízko pravdě. Výhoda je, že znát přesně absolutní SPL k ničemu nepotřebuješ.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 10:07:16    Predmet: Re: Měřicí mikrofony Odpovedať s citátom

MaBat napísal:
Kdyby to bylo na mně, vzal bych nějaký výškáč, nejlépe SEAS - mají celkem spolehlivé datasheety

Tak to by celkem neměl být problém, výškáč Seas mám v reprobednách širokých 40 cm, výhybka je mimo kisnu, takže stačí odpojit dva dráty a může se měřit.
http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=52:h0881-06-27tffc&catid=45&Itemid=462
Jenom mě trochu mate " Characteristic Sensitivity (2.83V, 1m) 91 dB "
Myslel jsem, že 2,83V se používá pro 8-Ohmové reproduktory, aby na repráku byl 1 Watt. Jenže tenhle Seas má nominální impedanci 6 Ohmů. Jak by se to tedy počítalo ?

V záloze mám ještě Monacor DT-25N už od léta vlepený v polystyrenové kouli viz. http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=269431#269431

Ten Faital jsem chtěl zkusit, abych mohl měřit při 1 kHz, kde se ty výškáče už moc nechytají, případně i na 250 Hz, kde měřím zkreslení mikrofonů. Taky na tomhle kmitočtu zpravidla běží pistonphone a napětí na reproduktorech se dá ještě měřit obyčejným multimetrem na AC rozsahu.
https://www.bksv.com/en/Service/Calibration-and-verification/Calibrator-and-pistonphone-calibration.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 10283

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 10:08:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Na uvádění nějakých citlivostí vůči výkonu se vykašli, to je jeden velkej guláš. Ber prostě napětí, to je jednoznačně definované, a každej zodpovědnej výrobce to tak uvádí.

Potřebuješ to měřit ve volném poli, bez odrazů, to se nejsnáz udělá s výškáčem. Pásmo 2 - 5 kHz stačí k tomu, aby sis to "zkalibroval", zbytek už bude odvozený.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 10:11:28    Predmet: Re: Měřicí mikrofony Odpovedať s citátom

MaBat napísal:
... Výhoda je, že znát přesně absolutní SPL k ničemu nepotřebuješ.

Jasně, stačí to přibližně. Jde mi jenom o to, že zkreslení mikrofonu a navazující elektroniky je potřeba vztáhnout k nějaké úrovni SPL, jinak to číslo nic neznamená. Zejména když chci porovnávat mikrofony s rozdílnou citlivostí, tak aby se bylo čeho chytit.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jasnap
Hifista


Založený: 13 jún 2011
Príspevky: 207
Bydlisko: Česká Třebová

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 10:13:21    Predmet: Odpovedať s citátom

OPA dej to doprostřed desky a desku postav místo 80tek dveří, případně trochu dotěsni.
_________________
NAD 5120+Sumiko BP2+OpenAmp 1, Marantz CD 65 DX, NTB-USB-CA DacMagic Plus, Hypa 1, Hypa 17, VMA III, Sub.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 10283

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 10:19:44    Predmet: Re: Měřicí mikrofony Odpovedať s citátom

opa napísal:
Jasně, stačí to přibližně. Jde mi jenom o to, že zkreslení mikrofonu a navazující elektroniky je potřeba vztáhnout k nějaké úrovni SPL, jinak to číslo nic neznamená.

To číslo nic neznamená ani tak.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 10:37:51    Predmet: Re: Měřicí mikrofony Odpovedať s citátom

MaBat napísal:
opa napísal:
Jasně, stačí to přibližně. Jde mi jenom o to, že zkreslení mikrofonu a navazující elektroniky je potřeba vztáhnout k nějaké úrovni SPL, jinak to číslo nic neznamená.

To číslo nic neznamená ani tak.

Z hlediska vlivu na poslech je to opravdu dost složité. Ale já zatím řeším mikrofony a tam je to zcela jednoznačné. Při suboptimálním zapojení převažuje druhá harmonická. Zdá se, že je to řešitelné, pak je tam druhá a třetí, ostatní jsou dost pod tím.
No a čím menší zkreslení, tím lepší mikrofon. Přesněji řečeno, nejde o jedno číslo, ale o průběh zkreslení v závislosti na SPL. A proto po tom SPL pátrám. Pro ladění výhybek a podobné věci to opravdu nepotřebuju, to je fakt.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 10283

PríspevokZaslal: Ne február 17, 2019 10:46:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Vypadá to, že se chystáš promarnit spoustu času. Mně to může být samozřejmě jedno, ale napsat jsem to musel Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po február 18, 2019 10:01:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Když bych chtěl trochu šetřit repráky a nakonec i svoje uši, vadilo by nějak zásadně měření ze vzdálenosti 0,5 metru s napětím 1,41 V ? Myslím pro samotný výškáč. Samozřejmě u bedny ze dvou a více reproduktorů, které se mají nějak sečíst, by to nejspíš byl problém.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 10283

PríspevokZaslal: Po február 18, 2019 10:10:37    Predmet: Odpovedať s citátom

No tak to záleží, co chceš změřit...
Na samotný výškáč 0,5 m stačí. Pro tu kalibraci přece není nic snazšího, než dodržet stejné podmínky, jako třeba u toho Seasu - tam taky měli mikrofon 0,5 m od repráku. Napětí můžeš zvolit jakékoliv, stačí, když ho budeš znát - cokoliv dá dostatečný odstup, pro lineární potřeby vyhovuje.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po február 18, 2019 10:30:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Jasně, jen se to musí správně přepočítat. Jde mi o to, že změna vzdálenosti na polovinu je cca 6 dB, stejně jako napětí na reproduktoru pro shodné SPL v místě mikrofonu.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 10283

PríspevokZaslal: Po február 18, 2019 10:36:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Obdivuji tvou potřebu teoretické přípravy Very Happy Prostě bych nastavil (co nejmenší) hlasitost, při které dosáhnu stabilně změřené frekvenční charakteristiky (na výškáč bude i s nějakou vatou stačit poměrně málo, to rychle zjistíš), a změřil, kolik tam mám...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po február 18, 2019 11:03:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Těžko na cvičišti - lehko na bojišti. Wink
Čeká mě ještě další oříšek. Z řady důvodů se mi líbí pro měření REW. Jenom ta kalibrace SPL je tam taková kostrbatá. Musí se programu předhodit nějaký signál, zadat kolik je to SPL a on si to přechroustá a uloží. Fajn, jednoduché a pohodlné. Jenomže se nijak nedozvím, jaký je ten převodní poměr, nemohu si ho uložit jako soubor nebo zapsat jako číslo a hlavně, nemohu ho v číselné podobě zadat.
Nebo to jenom neumím ?
V Artě zadávám citlivost mikrofonu konkrétně mV/Pa a je to jasné a jednoznačné.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9836
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po február 18, 2019 11:39:12    Predmet: Odpovedať s citátom

vyzera, ze to lepsie nejde. vid napr. postup ako si to nakalibrovat bez externeho SPL meraku:
- https://johnr.hifizine.com/2013/03/room-eq-wizard-spl-calibration-without-an-slm/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9836
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po február 18, 2019 11:41:59    Predmet: Odpovedať s citátom

resp. este mozes skusit najst tu hodnotu niekde v registroch:
- HKEY_CURRENT_USER\Software\JavaSoft\Prefs\room eq wizard
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po február 18, 2019 13:47:01    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
vyzera, ze to lepsie nejde. vid napr. postup ako si to nakalibrovat bez externeho SPL meraku:
- https://johnr.hifizine.com/2013/03/room-eq-wizard-spl-calibration-without-an-slm/

Jo, to je dobrá finta. Ale díky tomu článečku jsem si teprve všimnul, že ten spodní displej ukazuje úroveň v dBFS. Takže pokud vím, že mám citlivost vstupu přesně jeden Volt pro 0 dBFS, tak už by to mělo jít dopočítat.
Konkrétně pro ten jejich příklad s citlivostí 11mV/Pa by to mohlo vypadat takhle:
11mV odpovídá 94 dB SPL
110mV odpovídá 114 dB SPL
110mV odpovídá přibližně -19 dBFS (pro ten můj vstup s citlivostí 1 Volt)
Zapojím kabelem loopback, generátorem nastavím -19 dBFS na vstupu, pustím kalibraci a zadám, že je tam 114 dB. Nepotřebuju k tomu žádný (nepřesný) multimetr ani kabely s krokodýlky atd.
A teď mě napadá, že nastavení úrovně na vstupu v dBFS by také šlo udělat v modulu RTA.

A nakonec, dá se to provést i s virtuálním kabelem pouze v PC, takže postup není zatížen nepřesnostmi reálného HW, tedy při opakování postupu (například pro jiný mikrofon) bude nastavení SPL vždycky zcela přesné a reprodukovatelné.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po február 18, 2019 14:25:29    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
resp. este mozes skusit najst tu hodnotu niekde v registroch:
- HKEY_CURRENT_USER\Software\JavaSoft\Prefs\room eq wizard

Udělal jsem nějakou kalibraci SPL a vyexportoval registr
Změnil kalibraci a vyexportoval znovu, zdá se, že to mám:

"splcaldone"="true"
"lastcallevel"="94.0"
"last/Spl/Offset"="157.00072860717773"

"splcaldone"="true"
"lastcallevel"="94.0"
"last/Spl/Offset"="147.00031661987305"

To si ty bejci nemůžou udělat nějaký konfigurační soubor a musí to všechno prát do registrů ?
Ale fakt je, že v tomhle případě se to hodí, alespoň jsou data čitelná a dají se editovat.
---------
Jo, funguje to. Dancing happy

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut február 19, 2019 21:01:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Nejdřív sem překopíruju obrázek měření DT25N, který dal godz do jiného vlákna.
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=266830#266830
Je to v nějaké ozvučnici, zatímco já jsem reproduktor zabudoval do polystyrenové koule, takže průběhy nemohou být zcela stejné.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut február 19, 2019 21:22:25    Predmet: Odpovedať s citátom

A teď moje (po dlouhé době první) měření. Učím se, mohou tam být chyby, pokud si něčeho všimnete, budu vděčný za upozornění, případně radu, jak to udělat lépe.
Abych to nějak popsal, nejlépe když půjdeme po cestě signálu.
Měřicí signál generovaný zvukovkou programem REW. Nastavena úroveň na zesilovači tak, aby při zadání do programu -20 dB bylo na reproduktoru 1,41 Vrms.
Metodou pokus - omyl určena a zadána hodnota LastSPL = 125 do registrů. Viz předchozí příspěvky.
Vzdálenost reproduktor - mikrofon 0,5 metru. To by mělo být stejné, jako 2,83 Vrms ze vzdálenosti 1 metr.
Mikrofon Prodance Megaton M1 v.č. 104. Z obrázku kalibrační křivky na stránkách výrobce sestaven a zadán do programu kalibrační soubor. Koriguje průběh na výškách, na nízkých a středních kmitočtech je rozdí malý, na 1 kHz nula.
Předzesilovač s operačním zesilovačem jako sledovač, elektretová kapsle napájená napětím 9 V přes větší odpor. Symetrizační "krabička" nastavena na rovný přenos ( 0 dB )
XLR kabelem připojení do zvukovky v PC (EMU1212M) se vstupní citlivostí 1 Vrms na 0 dBFS.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut február 19, 2019 21:40:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Hodnota LastSPL 125 zapsaná do registrů znamená, že pro SPL 94 dB (1 Pa) je napětí na vstupu zvukovky -28 dBFS, tedy 40 mV.
Panasonic udává pro WM-61A citlivost -35 dB (cca 18 mV/Pa). To ovšem platí pro napájení 2 Volty a odpor 2k2. Já pracuji s napájením 9 Voltů a odporem necelých 12 k, takže lepší citlivost mikrofonu tomu celkem dobře odpovídá. Změřil jsem ještě jeden mikrofon s WM-61A (DigiKey, takže patrně originál) a jeho citlivost je ještě o dva decibely lepší.
Mimochodem, ta hodnota zadaná do registrů (125) je rozdíl mezi vstupní citlivostí (-28 ), hodnotou SPL (94) plus jakási korekce 3 dB.
Pozor na to REW má defaultně 0 dBFS pro obdélníkový signál, takže to nesedí se sinusem RMS. Musí se to v nastavení zadat a tím patrně vznikne ten 3 dB posun.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9836
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut február 19, 2019 22:10:23    Predmet: Odpovedať s citátom

a sedi ti to meranie s charakteristikou reproduktora v jeho datasheete?

aha, godz tam naviac pise... "Samozrejme je to merané v konkrétnej ozvučnici, nie na doske 2x2 m"
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut február 19, 2019 22:18:16    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
a sedi ti to meranie s charakteristikou reproduktora v jeho datasheete?
aha, godz tam naviac pise... "Samozrejme je to merané v konkrétnej ozvučnici, nie na doske 2x2 m"

Posuď sám, mě ten obrázek moc věrohodný nepřipadá.
Citlivost uvádějí 95 dB, což s tím grafem taky moc nekoresponduje.
Co bys nechtěl, výrobce je Monacor...

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10732
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut február 19, 2019 22:32:01    Predmet: Odpovedať s citátom

A jenom pro jistotu zopakuju. Nejde mi o přesné určení citlivosti mikrofonu, abych mohl měřit SPL. Na to by opravdu muselo být porovnání s kalibrovaným měřákem.
Cílem je zjistit přibližnou hodnotu plus mínus autobus, abych mohl orientačně měřit zkreslení vztažené k nějaké definované úrovni.

Ve finále jde o to, jestli vystačím s "dvoudrátovým" připojením mikrofonu, nebo jestli bude nutné použít "Linkwitz mod".
http://www.linkwitzlab.com/sys_test.htm#Mic

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ... Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalšia
Strana 1 z 3

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist