Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Problém s brumom v repro pri poruche napájacieho zdroja STB
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zosilňovače
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 12:41:36    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
mrba
Nejaký rozdiel tam musel byť, keď sa to správalo rôzne, zázraky sa nedejú..A zvonku (mimo bytu) to nebude, keď z inej zásuvky v byte je to tiché. Čo z prístrojov pripojených do siete bolo v stredu zapnuté a čo vypnuté (aktívny stav, nejaký odber, nielen stand -by režim), prípadne porovnať s pondelkom, keď to stále brumelo - práca na počítači, zapnutý televízor..???


Pokiaľ si uvedomujem, nelíšilo sa to ničím. PC beží nonstop, TV, sat STB a AVR bolo zapnuté v oboch prípadoch. A v utorok, ked ten brum nabehol na tých niekoľko desiatok sekúnd sa tiež nič vtedy nezapínalo ani nevypínalo.

Ešte tam mám jednu záhadu, ani neviem, či to spomínať, ale možno to bude mať súvis:

Myslím si, že žiadne zo zariadení neobsahuje ventilátor. Ja mám na sat STB pre chladenie položený 12V PC ventilátor napájaný 5V z USB toho STB. Je úplne nehlučný, nič sa nezmení ani ked ho prstom zastavím. Ale nejakú dobu počujem zvuk, ako keby bol vydávaný ventilátorom. Ked som vytiahol predlžovačku 1 prestal, takže teraz uvažujem, či to nemôže robiť niektorý z tých mnohých zdrojov. Len prístup k predlžovačkám, okrem 6-ej je náročný a komplikovaný Sad

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19856

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 12:47:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Máte osciloskop?
_________________
http://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 12:56:03    Predmet: Odpovedať s citátom

check napísal:
mrba: Počítám že na zdi máš jednu dvojzásuvku. Do jedné píchni 8/10 psa do druhé píchni 8/10 psa. Na prvního zapoj digitální verbeš týkající se TV, na druhého analogovou verbeš týkající se zvuku.

Některé spínané zdroje např. některé TV mohou způsobit brum zdroje. Zkus prověřit odpojení TV a všech digitálních s/hraček se spínaným zdrojem, koax od TV/sat antény a telefonní kabel od routeru.

Hlavně vyházej těch 6 prodlužovacích zásuvek, co máš za sebou a kup dvě větší. Takto, jak to máš nyní, už je to snad i životunebezpečné.

Jestli ti nestačí 20 zásuvek, tak bude asi něco špatně.


Na stene je len jedna 1 zásuvka.

Viem, že to mám už extrémne, ale zase nie úplne nenormálne. Mám tam 2 veľké 6 či 7 zásuvkové, ktoré som si pôvodne myslel, že vystačia a potom som to už len podľa potreby plátal. Niečo obmedzím, ale aj potrebných zariadení je veľa, historicky to tak vyplynulo. A v druhom kúte izby pri PC je to obdobné. Ale chcem mať stále dostupný net, tak mám 2 dodavateľov, to so sebou nesie switche routre, wifiroutre atď. Na TV chcem pozerať filmy z prehravača (na ten som v zozname zabudol), jeden operátor má archív, druhý má kvalitnejší signál. Chcem pozerať na TV aj z PC, takže postupne sa to takto nabalilo a vyhovuje mi to tak. Problém nastal až po tej výmene zosilňovača, ale aj to je na niečo dobré. Verím, že do vianoc problém s brumom doriešim Smile

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R


Naposledy upravil mrba dňa Št október 15, 2015 13:32:29, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 12:58:06    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Máte osciloskop?


Normálny nemám, len takú hračku k notebooku. A zo sieťovým napätím by som to nechcel skúšať.

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19856

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 13:08:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Kolísání kvality sítě (tvarové zkreslení, harmonické zkreslení) se během dne děje běžně v závislosti na počtu a typu připojených spotřebičů k sítí. Bývá to i vidět na dostatečně citlivé spektrální analýze výstupu zesilovače. Jenže pokud máte problémy při propojování přístrojů a nejste si úplně jistý v kramflecích při odhalování signálových zemních smyček, tak to nelze doporučit. Ono se snadno čte a vše vypadá jasně, ale horší je, když to má člověk sám udělat.

Překvapuje mě, jestli při stejné konfiguraci nebrumí ten Denon. Pokud je správná domněnka BV, že se rušivý proud uzavírá přes 10R ze sig. země do PE, tak by se to mělo pokusně odstranit provizorní dvoudrátovou prodlužovačkou pouze pro zesilovač, se zapojenými L a N a nepřipojeným PE. Pak by se rušení proudem nemělo kudy uzavřít a jestli to bude brumět dál, tak má zesilovač špatné PSR (teď mě asi pan Bunta odstřelí Smile ).

Ono je vůbec potřeba víc experimentovat, než se to snažit dohnat na fóru.

_________________
http://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 13:13:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Poslednú vetu som úplne nepochopil. Nemám sem radšej písať?

Experimentujem, čo mi čas, sily, okolnosti a vedomosti dovolia.

Z pokusu pri pripojení do dvoch rôznych zásuviek, ked nebolo pripojené okrem 1 reprobedne nič iné sa snáď zemné slučky dajú vylúčiť, či nie?

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R


Naposledy upravil mrba dňa Št október 15, 2015 13:20:50, celkom upravené 3 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19856

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 13:17:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Ne, ale více experimentovat. Pokud se Vám s BV snažíme dát nějakou radu, tak je to ve snaze, abyste došel k nějakému výsledku. Pokud se zeptáte, tak předpokládám, že chcete radu, nikoliv potvrdit STATUS QUO.
_________________
http://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 13:19:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Napísal som v predchádzajúcom, čo plánujem urobiť. Myslíte si, že miesto tých prvých dvoch bodov by bolo vhodnejšie spraviť niečo iné?
_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 10222
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 13:31:36    Predmet: Odpovedať s citátom

A nebude jednoduchsie predat ten zosilnovac a zohnat nejaky iny?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4968
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 13:38:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Ale to ani náhodou.
Jednou je tu opakovatelný "chybový stav" a jeho vyřešení je maximálně poučné, minimálně pro výrobce toho zesilovače

ps. příší výrobek bude více " idiotensicher " Laughing

_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !


Naposledy upravil danhard dňa Št október 15, 2015 13:40:14, celkom upravené 2 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 13:38:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslím si, že nie. Som rád, že som ho za priaznivú cenu zohnal, dokonca aj mojimi nedokonalými ušami sa mi zdá, že počujem, že hrá lepšie ako Denon a verím, že chyba je niekde v tej spleti káblov a zariadení medzi zásuvkou v stene a vstupom napájania na zosilňovači. Pozitívom je aj to, že som oddelil stereo od multikanálu nad čím som dlho uvažoval, ale k realizácii sa nikdy doteraz neodhodlal.
_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5534
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 14:12:26    Predmet: Odpovedať s citátom

V sieti je nenormálne rušenie ( a všetko tomu nasvedčuje) niekde na 30-50kHz (nejaký spínaný zdroj) modulované sieťovým kmitočtom (napr. vyschnutý elyt na vstupe do zdroja za mostíkom), tak prúd do zdroja (odber) je modulovaný tým spínacím kmitočtom, elyt nič nevyhladí. Navyše je to zapojené niekde za 10m predlžovačiek v sérii (indukčnosť ktorá sa na kmitočte zdroja krásne prejaví), ktoré zú zmotané v chumli s ostatnými káblami, takže to pekne vf vyžaruje a moduluje sieť. Ten brum vôbec nemusí byť nejaký "čistý" brum na 50Hz, kľudne to môžu byť nejaké bursty vf s periódou siete, prípadne aj na 100Hz...
Toto je chybový stav nejakého prístroja, nie toho zosilňovača. U mňa to nebrumí, ani z druhej zásuvky na problémovom mieste to nebrumí, brumí to len za tým predlžovačkovým "maglajzom" s 10 prístrojmi.. Najprv upratať ten káblový šalát (sieťové káble čo najďalej od sigálových a reprokáblov) a postupným odpájaním nájsť zdroj rušenia. A ten hodiť do smetí...
Ešte raz, skúste zmerať AC napätie medzi pinom 1 na vstupnom XLR a krabicou toho zosilňovača (PE) v čase kedy to brumí, len samostaný zosilňovač a reprobox, vstup nezapojený.
A potom bude nutné skúsiť ten postup s postupným odpájaním jedntlivých prístrojov od siete. Inak sa problém nenájde a nevyrieši.


Naposledy upravil BV dňa Št október 15, 2015 14:25:10, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19856

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 14:22:05    Predmet: Odpovedať s citátom

mrba napísal:
Napísal som v predchádzajúcom, čo plánujem urobiť. Myslíte si, že miesto tých prvých dvoch bodov by bolo vhodnejšie spraviť niečo iné?


Ale vždyť jsem to před chvílí napsal. Zkusil bych 2-žilovou prodlužovačku která má pouze L a N. PE odpojené, střední kolík nikam. Samozřejmě ne jako trvalé řešení, ale jako pokus, zda brum zmizí. Tím bych potvrdil nebo vyloučil hypotézu o vlivu 10R mezi GND a PE.

_________________
http://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5534
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 14:29:27    Predmet: Odpovedať s citátom

2 PMA
Tie trafá v sieťovom zdroji majú rovnakú kapacitu aj pri meraní a skúšaní u mňa, aj na mieste problémov u mrba..Lenže rovnaká kapacita nedá rovnakú úbytok, resp. rovnaký rušivý prúd cez ten 10R pri 50Hz (normálny stav) a pri vf v sieti s aplitúdou xx V. Však zapojenie do inej zásuvky ten problém odstránilo, takže je jasné kde je pes zakopaný.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19856

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 14:34:19    Predmet: Odpovedať s citátom

BV: to je mi jasné, ale přijde mi vhodné, aby mrba udělal ten experiment, čímž se to potvrdí.
_________________
http://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 14:57:37    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
mrba napísal:
Napísal som v predchádzajúcom, čo plánujem urobiť. Myslíte si, že miesto tých prvých dvoch bodov by bolo vhodnejšie spraviť niečo iné?


Ale vždyť jsem to před chvílí napsal. Zkusil bych 2-žilovou prodlužovačku která má pouze L a N. PE odpojené, střední kolík nikam. Samozřejmě ne jako trvalé řešení, ale jako pokus, zda brum zmizí. Tím bych potvrdil nebo vyloučil hypotézu o vlivu 10R mezi GND a PE.


Nemám dvojžilovú predlžovačku do ktorej by sa dal pripojiť napájací kabel. Mal som pripojený kabel na prelepený PE kolík na zosilňovači, ale neoveril som si meraním, že naozaj nebol prepojený Sad Brumelo to aj s tým prelepeným kolíkom, bežalo to tak jeden deň. Pri výmene napájacieho kábla za iný sa izolačná páska pretrhla a čiastočne zosunula, odstránil som ju a odvtedy beží zosilňovač v 1. triede. Teraz sa mi zdá najvhodnejšie realizovať to čo navrhuje BV a v čase, keď to brumí, najskôr odmerať to AC napätie medzi pinom jedna a krabicou a postupne odpájať všetky zdroje z predlžovačiek. Takže toto spravím namiesto môjho pôvodného plánu.

Ak náhodou nezačne zosilňovač brumieť dlhšie, začnem postupne zdroje odpájať do odstránenia zvuku, ktorý som spomínal vyššie v príspevku a možno sa naozaj takto zvukovo prejavuje niektorý vadný zdroj a tá súvislosť tam bude.

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19856

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 15:05:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Tomu přelepení kolíku páskou bych nevěřil, může se to klidně v nějakém místě dotknout.
Asi žijeme v jiných světech, pro mě je výroba 2-žilové propojovací šňůry nebo prodlužovačky práce na 10 minut. Byla by hotová dřív, než se tady píšou příspěvky.
Máme jiné přístupy, respektuju to, a z diskuse v tomto vláknu se odhlašuji.

_________________
http://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 15:40:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Mne by to trvalo možno viac ako 1/2 hodiny, ale už pri preliepaní toho PE kolíku som nemal dobrý pocit, aj ked som si overil, že je to bezpečné. Ale pripájať dvojvodič na trojkolíkovú zásuvku je mi ešte viac nesympatické. Pred cca 45 rokmi som dostal 2 kopance od 220V a odvtedy mám nejako rešpekt pred teraz už 230V. Tu mi to vaše odhlásenie z diskusie vadí trochu menej ako to, že ste neodpovedal na moju poslednú otázku v DRC vlákne. No čo už, každý sme nejaký Smile
_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
MaG
Hifi expert


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 1380

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 19:29:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Napočítal som tam 6x STB a len 1x TV.
Tie STB sú satelitné? Satelitné prijímače sú navzájom galvanicky prepojené cez konvertor satelitnej antény. Aj iné typy STB môžu byť vzájomne galvanicky prepojené.
Jeden STB bude zrejme galvanicky prepojený so zosilňovačom.
Ak niektorý z ďalších STB "v sústave" bude pripojený k TV (alebo inému zariadeniu) s uzemnením (starší LCD TV, plazma), tak tam máš zemniacu slučku.

Pri hľadaní príčiny môžeš skúsiť aj odpájať káble od antény k STB.
Predlžovačku bez PE si najjednoduchšie vyrobíš z trojvodičovej predlžovačky odpojením PE vodiča v zástrčke. To zaberie fakt len pár minút času. Samozrejme to nie je riešenie, je to len pomôcka na dočasné prerušenie zemniacej slučky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 20:17:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Tento test asi zemnú slučku vylučuje (foto Brumi a foto Nebrumi). Všetky zapojené zariadenia (aj TV) okrem zosilňovača sú pripojené k nn dvojvodičovo. 2 STB sú káblové, 3 satelitné a jedno bol omyl, to je prehravač.

V pôvodnom zapojení bola aj zemná slučka cez RCA/XLR vstupné káble pripojené k AVR a AVR cez HDMI na PC, ktoré je uzemnené.

V novom zapojení (len PC, galvanicky oddelený DAC od USB a zosilňovač) by sa zemná slučka už nemala vyskytovať.

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 20:34:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Keď už experimentovať s odpájaním PE, oplatí sa to aspoň celé napájať cez zásuvkový prúdový chránič (ak teda nie je chránený celý okruh). Je tak väčšia šanca, že prípadné následky nebudú fatálne.
http://www117.abb.com/catalog.asp?thema=9014&category=3401
http://www.eltym.cz/index.php?main_page=product_info&products_id=2562
(výhoda tých zásuvkových je, že sa dajú použiť aj pri dvojvodičových TN-C rozvodoch, kde sa centrálny doplniť nedá)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 20:40:36    Predmet: Odpovedať s citátom

V tomto štádiu už neplánujem PE odpájať. Ale ďakujem, niekedy v budúcnosti sa to môže hodiť.
_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
MaG
Hifi expert


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 1380

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 21:01:26    Predmet: Odpovedať s citátom

mrba napísal:
Tento test asi zemnú slučku vylučuje (foto Brumi a foto Nebrumi)...

Áno, zemniacu slučku cez zosilňovač to vylučuje.
Zlosilňovač máš pripojený na predlžovačku 6, ktorá je cez predlžovačku 2 pripojená k predlžovačke 1. Neuvádzaš ale, kde máš zapojené PC a teda kde si mal zapojený zosilňovač, keď nebrumel.
V každom prípade, niekde v tom úseku vzniká rušenie. Môže to byť vadný zdroj, ako spomína BV, vylúčiť sa nedá ani vplyv zemniacej slučky medzi spotrebičmi v danom úseku. Bez meraní asi pomôže len postupné odpájanie/pripájanie spotrebičov a káblov k nim pripojeným (anténne káble, ethernet...). Odporúčam ešte premerať káble s IEC koncovkami (PC, monitor...), na niektorých môže byť prehodená fáza a nulák.
Prajem úspešné vyriešenie "rébusu".
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2015 21:03:26    Predmet: Odpovedať s citátom

V tých dvoch testoch nie je zapojený ani vstup zosilňovače, nie je pripojené nič okrem napájania a tej jednej reprobedne, čo je na foto. Ďakujem, verím, že hej.
_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 07:26:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Pridávam nové poznatky zo včera a pravdepodobne záverečné vyhodnotenie:

Včera som počúval od cca 22 do 01. Za celú dobu nič nebrumelo. Aj keď som pridal citlivosť na maximum a ucho priložil tesne k reproduktorom nebolo počuť žiaden brum (ani šum).

Ešte aj zvuk (podobný ventilátoru) ktorý som spomínal vyššie, o 22-ej bol počuteľný z posluchového miesta (cca 2m) no o 0:15 už nebol počuť, alebo bol na hranici počuteľnosti s uchom dole pri stolíku. Takže ak ten zvuk vydával ten predpokladaný vadný zdroj, je možné, že už odišiel úplne a brum sa už neobjaví.

Takže predpokladám nasledovný scenár:

So starým zosilňovačom Denon zostava brumela i keď nepočuteľne (link na meranie je v prvom príspevku) aj keď som ucho mal blízko reproduktora. Spôsobovali to asi staré 20 ročné kondenzátory v zosilňovači prípadne indukované napätie zo splete napájacích a signálových káblov za stolíkom.

Po výmene zosilňovača pravdepodobne z posluchového miesta nepočuteľne, s uchom pri reproduktore by asi bolo počuť (ale nekontroloval som) vznikal brum v dôsledku zemnej slučky cez napájanie PC, zosilňovača a signálovou cestou cez HDMI z PC do AVR a z AVR RCA/XLR káblom do vstupu zosilňovača. Takto som počúval 2 týždne, užíval si hudbu a bol spokojný. Tento brum bol ťažko počuteľný, išlo o málo skreslený sinusový priebeh 50Hz.

Po dvoch týždňoch pravdepodobne začal odchádzať jeden z mnohých 5/9/?12V zdrojov a prejavovať sa zvýšeným rušením tak, ako vyššie popísal BV. Asi sa prejavoval aj zvukovo podobne ako zadŕhajúci sa ventilátor. A hlavne sa prejavoval ako brum z reproduktorov, ktorého vyššie harmonické boli počuť aj z výškového reproduktora a bol počuteľný aj z posluchového miesta. Keďže náhodne vypadával a menil aj intenzitu, počúval som už aj blízko pri reproduktore a počul som už aj ten čistý brum zo zemnej slučky.

Začala najnáročnejšia etapa hľadania a odstraňovania chyby, kedy som sem umiestnil aj prvý príspevok tejto témy.

Oddelením sterea a multikanálu som sa zbavil brumu zo zemnej slučky a vyzerá že druhý, nepríjemnejší brum sa včera odstránil sám, asi úplným odídením vadného zdroja.

Ďakujem všetkým, ktorí ste sa príspevkami v tejto téme zapojili do odhaľovania závady. Hlavne BV, aj keď som zosilňovač nezákupil u neho, ale na inzerát od iného člena tohto fóra, mi pomáhal až veľmi nadštadnardne. Ďalej aj danhardovi, PMA, mierovi že prispeli k rozšíreniu mojich znalostí a samozrejme aj všetkým ostatným, ktorí sa zapojili do tejto diskusie.

A poučenie (hlavne pre mňa) na záver: venovať dostatočnú pozornosť aj spôsobu napájania a prepájania prístrojov a nenechávať zbytočne zapojené zdroje, ktoré nie sú využívané.

V prílohe foto, ako som včera v noci pri počúvaní čakal na brum, aby som mohol merať.
(Na TV vizualizácie počúvaného z foobar2000, Spectrogram a Musical Spectrum)

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R


Naposledy upravil mrba dňa Št október 22, 2015 06:15:39, celkom upravené 5 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19856

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 08:10:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Gratuluji k nalezení vadného zdroje ve změti prodlužovaček a in-wall adaptérů, ale to podle mě nijak neřeší principiální problém, tj. fakt, že vlivem použité topologie zemí a drátování v zesilovači se objeví brum v repro při zhoršení kvality sítě, a nijak nepomohou jinak jistě výborné PSR vlastnosti samotného obvodového řešení zesilovače. Je to určitě dobrá zpětná vazba pro výrobce.
_________________
http://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
TROT
Banned


Založený: 03 september 2013
Príspevky: 174
Bydlisko: Řitka

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 09:34:05    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:

Toto je chybový stav nejakého prístroja, nie toho zosilňovača.


Co tak EMC?

"Elektromagnetická kompatibilita (EMC) je vlastnost elektrického nebo magnetického přístroje nebo nástroje spočívající v tom, že neovlivňuje jiný objekt včetně sebe samotného a že odolává působení ostatních přístrojů." Idea

_________________
žák učitele národů
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5534
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 10:41:31    Predmet: Odpovedať s citátom

TROT aka FFFfff___
A čo tak nejaký normou definovaný stav siete?? Ak "ostatní přístroje" vyvolajú napr. výpadok siete, tak musí prístroj splňujúci EMC naďalej korektne fungovať? Musí mať zabudovaný vlastné UPS??. Viete, čo ten vadný zdroj na konci tých predlžovačiek robil so sieťou?? To rušenie prevyšovalo povolené limity EMC možno o niekoľko rádov! Kľudne to mohlo byť "choppované" tým blbým zdrojom amplitúdou rušenia v desiatkach V niekde do 100kHz. Strčte si tie "múdrosťi" niekam, aj s tou Idea
Ten zosilňovač nič neovplyvňoval, tomu extrémnemu stavu odolal bez poškodenia (EMC), nič nepoškodil a normálne funguje, takže tak.
Vôbec nie je zrejmé, ako to so sieťou vyzeralo, ak vadný prístroj spôsobí v sieti (dvojvodičový rozvod) vf napätie s amplitúdou xx volt namodulované na sieťovom napätí, tak je to porucha toho prístroja , ktorý povolené úrovne rušení (EMC) o niekoľko rádov prekročil. To bol jediný principiálny problém, nič iné. A ten bordel s káblami tomu len pomohol, asi tak.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
kryton
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 1001
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 11:52:43    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
Ak "ostatní přístroje" vyvolajú napr. výpadok siete, tak musí prístroj splňujúci EMC naďalej korektne fungovať? Musí mať zabudovaný vlastné UPS??.

To je trochu demagogie.
Ale oceňuji, že výrobce existenci brumu alespoň uznal, že nevyžadoval slepý test na jeho potvrzení. Smile

_________________
Linux/MPD/Brutefir (DRC via convoler), klient MAFA -> ALSA(32b) -> USB3.0 (NEC) -> DAC ADI 2 Pro (XLR) -> BVA PRE1/PA300SSE (XLR) -> VMA I Evo, Kabeláž: Belkin Premium USB, Sommer Cable Albedo XLR, reprokabel RG213
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5534
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 12:07:27    Predmet: Odpovedať s citátom

2 kryton
Demagógia je to, čo tvrdíš. Pozri si metodiku skúšok EMC. Dva základné faktory:
1. vyžarovanie
2. odolnosť (proti prípustným úrovniam rušení zvonku).
Ten brum bol výsledok extrémneho prekročenia vyžarovania iného prístroja. To čo spolu s F. chcete, je konštrukcia "nerozbitného" lietadla.
Zosilňovač (bez zásahu zvonku) funguje presne ako má, rovnako tak fungoval aj predtým pri napájaní z inej zásuvky. Jediná zmena je "oprava" zdroja rušenia. Pôvodný stav
citácia:
mám po cca 1-2 týždňoch problém s počuteľným brumom, ktorý mení intenzitu v cca 10-20dB rozsahu, v intervale cca 10-30s a je nezávislý od nastavenia vstupnej citlivosti. Prvý týždeň-dva som si ho buď neuvedomil, bol slabší alebo nebol.

Problém sa "objavil" po 1-2 týždňoch, keď zrejme ten zdroj rušenia začal odchádzať. A vôbec nie je isté, ako by sa to prejavilo s pôvodným zosilňovačom v triede II.


Naposledy upravil BV dňa Pi október 16, 2015 12:16:52, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zosilňovače Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalšia
Strana 5 z 8

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist