Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Problém s brumom v repro pri poruche napájacieho zdroja STB
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zosilňovače
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 07:26:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Pridávam nové poznatky zo včera a pravdepodobne záverečné vyhodnotenie:

Včera som počúval od cca 22 do 01. Za celú dobu nič nebrumelo. Aj keď som pridal citlivosť na maximum a ucho priložil tesne k reproduktorom nebolo počuť žiaden brum (ani šum).

Ešte aj zvuk (podobný ventilátoru) ktorý som spomínal vyššie, o 22-ej bol počuteľný z posluchového miesta (cca 2m) no o 0:15 už nebol počuť, alebo bol na hranici počuteľnosti s uchom dole pri stolíku. Takže ak ten zvuk vydával ten predpokladaný vadný zdroj, je možné, že už odišiel úplne a brum sa už neobjaví.

Takže predpokladám nasledovný scenár:

So starým zosilňovačom Denon zostava brumela i keď nepočuteľne (link na meranie je v prvom príspevku) aj keď som ucho mal blízko reproduktora. Spôsobovali to asi staré 20 ročné kondenzátory v zosilňovači prípadne indukované napätie zo splete napájacích a signálových káblov za stolíkom.

Po výmene zosilňovača pravdepodobne z posluchového miesta nepočuteľne, s uchom pri reproduktore by asi bolo počuť (ale nekontroloval som) vznikal brum v dôsledku zemnej slučky cez napájanie PC, zosilňovača a signálovou cestou cez HDMI z PC do AVR a z AVR RCA/XLR káblom do vstupu zosilňovača. Takto som počúval 2 týždne, užíval si hudbu a bol spokojný. Tento brum bol ťažko počuteľný, išlo o málo skreslený sinusový priebeh 50Hz.

Po dvoch týždňoch pravdepodobne začal odchádzať jeden z mnohých 5/9/?12V zdrojov a prejavovať sa zvýšeným rušením tak, ako vyššie popísal BV. Asi sa prejavoval aj zvukovo podobne ako zadŕhajúci sa ventilátor. A hlavne sa prejavoval ako brum z reproduktorov, ktorého vyššie harmonické boli počuť aj z výškového reproduktora a bol počuteľný aj z posluchového miesta. Keďže náhodne vypadával a menil aj intenzitu, počúval som už aj blízko pri reproduktore a počul som už aj ten čistý brum zo zemnej slučky.

Začala najnáročnejšia etapa hľadania a odstraňovania chyby, kedy som sem umiestnil aj prvý príspevok tejto témy.

Oddelením sterea a multikanálu som sa zbavil brumu zo zemnej slučky a vyzerá že druhý, nepríjemnejší brum sa včera odstránil sám, asi úplným odídením vadného zdroja.

Ďakujem všetkým, ktorí ste sa príspevkami v tejto téme zapojili do odhaľovania závady. Hlavne BV, aj keď som zosilňovač nezákupil u neho, ale na inzerát od iného člena tohto fóra, mi pomáhal až veľmi nadštadnardne. Ďalej aj danhardovi, PMA, mierovi že prispeli k rozšíreniu mojich znalostí a samozrejme aj všetkým ostatným, ktorí sa zapojili do tejto diskusie.

A poučenie (hlavne pre mňa) na záver: venovať dostatočnú pozornosť aj spôsobu napájania a prepájania prístrojov a nenechávať zbytočne zapojené zdroje, ktoré nie sú využívané.

V prílohe foto, ako som včera v noci pri počúvaní čakal na brum, aby som mohol merať.
(Na TV vizualizácie počúvaného z foobar2000, Spectrogram a Musical Spectrum)

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R


Naposledy upravil mrba dňa Št október 22, 2015 06:15:39, celkom upravené 5 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19856

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 08:10:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Gratuluji k nalezení vadného zdroje ve změti prodlužovaček a in-wall adaptérů, ale to podle mě nijak neřeší principiální problém, tj. fakt, že vlivem použité topologie zemí a drátování v zesilovači se objeví brum v repro při zhoršení kvality sítě, a nijak nepomohou jinak jistě výborné PSR vlastnosti samotného obvodového řešení zesilovače. Je to určitě dobrá zpětná vazba pro výrobce.
_________________
http://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
TROT
Banned


Založený: 03 september 2013
Príspevky: 174
Bydlisko: Řitka

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 09:34:05    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:

Toto je chybový stav nejakého prístroja, nie toho zosilňovača.


Co tak EMC?

"Elektromagnetická kompatibilita (EMC) je vlastnost elektrického nebo magnetického přístroje nebo nástroje spočívající v tom, že neovlivňuje jiný objekt včetně sebe samotného a že odolává působení ostatních přístrojů." Idea

_________________
žák učitele národů
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5536
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 10:41:31    Predmet: Odpovedať s citátom

TROT aka FFFfff___
A čo tak nejaký normou definovaný stav siete?? Ak "ostatní přístroje" vyvolajú napr. výpadok siete, tak musí prístroj splňujúci EMC naďalej korektne fungovať? Musí mať zabudovaný vlastné UPS??. Viete, čo ten vadný zdroj na konci tých predlžovačiek robil so sieťou?? To rušenie prevyšovalo povolené limity EMC možno o niekoľko rádov! Kľudne to mohlo byť "choppované" tým blbým zdrojom amplitúdou rušenia v desiatkach V niekde do 100kHz. Strčte si tie "múdrosťi" niekam, aj s tou Idea
Ten zosilňovač nič neovplyvňoval, tomu extrémnemu stavu odolal bez poškodenia (EMC), nič nepoškodil a normálne funguje, takže tak.
Vôbec nie je zrejmé, ako to so sieťou vyzeralo, ak vadný prístroj spôsobí v sieti (dvojvodičový rozvod) vf napätie s amplitúdou xx volt namodulované na sieťovom napätí, tak je to porucha toho prístroja , ktorý povolené úrovne rušení (EMC) o niekoľko rádov prekročil. To bol jediný principiálny problém, nič iné. A ten bordel s káblami tomu len pomohol, asi tak.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
kryton
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 1001
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 11:52:43    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
Ak "ostatní přístroje" vyvolajú napr. výpadok siete, tak musí prístroj splňujúci EMC naďalej korektne fungovať? Musí mať zabudovaný vlastné UPS??.

To je trochu demagogie.
Ale oceňuji, že výrobce existenci brumu alespoň uznal, že nevyžadoval slepý test na jeho potvrzení. Smile

_________________
Linux/MPD/Brutefir (DRC via convoler), klient MAFA -> ALSA(32b) -> USB3.0 (NEC) -> DAC ADI 2 Pro (XLR) -> BVA PRE1/PA300SSE (XLR) -> VMA I Evo, Kabeláž: Belkin Premium USB, Sommer Cable Albedo XLR, reprokabel RG213
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5536
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 12:07:27    Predmet: Odpovedať s citátom

2 kryton
Demagógia je to, čo tvrdíš. Pozri si metodiku skúšok EMC. Dva základné faktory:
1. vyžarovanie
2. odolnosť (proti prípustným úrovniam rušení zvonku).
Ten brum bol výsledok extrémneho prekročenia vyžarovania iného prístroja. To čo spolu s F. chcete, je konštrukcia "nerozbitného" lietadla.
Zosilňovač (bez zásahu zvonku) funguje presne ako má, rovnako tak fungoval aj predtým pri napájaní z inej zásuvky. Jediná zmena je "oprava" zdroja rušenia. Pôvodný stav
citácia:
mám po cca 1-2 týždňoch problém s počuteľným brumom, ktorý mení intenzitu v cca 10-20dB rozsahu, v intervale cca 10-30s a je nezávislý od nastavenia vstupnej citlivosti. Prvý týždeň-dva som si ho buď neuvedomil, bol slabší alebo nebol.

Problém sa "objavil" po 1-2 týždňoch, keď zrejme ten zdroj rušenia začal odchádzať. A vôbec nie je isté, ako by sa to prejavilo s pôvodným zosilňovačom v triede II.


Naposledy upravil BV dňa Pi október 16, 2015 12:16:52, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3180

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 12:16:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Zbytocne do BV rypete. Tiez som mal na HTPC chybny zdroj - isiel, ale zanasal sum do celeho retazca. Nebyt ochoty BV, premerania celej mojej aparatury, najdenia zdroja problemu - neviem, ako by som si s tym sam poradil. Nasledne som informoval predajcu PC zdroja a ten mi zdroj vyreklamoval. Ja ako lajk by som sam neidentifikoval, kde bol problem. Som zvedavy, ako by to riesili v nejakom hifi studiu. Ponukli by mi pracku za 10 000 (EUR)? Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5536
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 12:18:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Asi tak. A keby to nepomohlo, tak Bybee purifier.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
šeďour
Hifista - zaslúžilec


Založený: 14 marec 2011
Príspevky: 864
Bydlisko: Říčany

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 12:23:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Trote alias Federmanne-> ty si především hleď těch svejch nedodělků a nesnaž se trapně rejt do někoho jinýho !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
kryton
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 1001
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 12:47:50    Predmet: Odpovedať s citátom

No ono jde o to, že v tomto přípdě byl slyšet brum, takže se to začalo nějak řešit. Jenže vliv EMI na funkci zesilovačů existuje i při subtulnějších hodnotách, kdy sice žádný brum slyšet není, ale kvalita zvuku jde i tak do háje. V takové situaci je uživatel obvykle poslán k šípku s tím, že je to sugesce. Proto ta narážka na slepý test existence brumu. Zajímalo by mě, kde je ta hranice, kdy se slepý test dělat nemusí a kdy už ano. Wink
_________________
Linux/MPD/Brutefir (DRC via convoler), klient MAFA -> ALSA(32b) -> USB3.0 (NEC) -> DAC ADI 2 Pro (XLR) -> BVA PRE1/PA300SSE (XLR) -> VMA I Evo, Kabeláž: Belkin Premium USB, Sommer Cable Albedo XLR, reprokabel RG213
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 13:17:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Dnes po zapnutí zosilňovača brum nebol. Ale objavil sa ten zvuk a podľa neho som našiel pravdepodobného vinníka. Bol k niektorému, v súčastnosti nepoužívanému satelitnému STB. Navonok sa tvári OK, výstupné napätie naprázdno 12.34V DC, 0,055V AC, ale zvuk ako riadne sa zadierajúci ventilátor. Keby to malo nejaký otvor, poviem, že tam nejaký skutočne je. Aj po odpojení od napájania tak postupne doznieval, ako keby sa tam niečo prestávalo točiť.
_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
janik1971
Hifi expert


Založený: 12 január 2010
Príspevky: 1457
Bydlisko: Trnava a kusok od..

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 13:20:54    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak je to od Dreambox tak sa tomu ani necudujem.
Dost casto odchadzaju.
Hlavne je tam jeden vinnik. kondenzator..
http://ab-forum.info/download/file.php?id=79468&mode=view
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 13:30:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Hej, bol od Dreamboxu. Druhý sa zatiaľ drží.
_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
janik1971
Hifi expert


Založený: 12 január 2010
Príspevky: 1457
Bydlisko: Trnava a kusok od..

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 13:34:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja uz nastastie tento problem nemusim riesit.
Hifi z obyvacky slo prec takze sa nemusim obavat ziadnych spätnych väzieb.
Ale bohuzial nie kazdy to tak moze mat.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
TROT
Banned


Založený: 03 september 2013
Príspevky: 174
Bydlisko: Řitka

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 16:43:54    Predmet: Odpovedať s citátom

mrba napísal:
0,055V AC, ale zvuk ako riadne sa zadierajúci ventilátor.


Rušení 55mV/230V*100% = 0,024% což není zas tak kritické, jak dopad toho rušení, pan FFFfff___ asi velmi dobře ví, proč se tolik věnuje zdrojům a jejich filtrům.

PS: Zdejší Federmannofobie je již trochu trapná.

_________________
žák učitele národů
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 16:46:51    Predmet: Odpovedať s citátom

V tomto stave sa brum neprejavoval. Koľko tam bolo vtedy, keď spôsoboval brumenie, sa asi nedozvieme a hlavne nie na výstupe ale na vstupe do zdroja.
_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
sakytu
Hifista


Založený: 05 január 2014
Príspevky: 175
Bydlisko: ZM

PríspevokZaslal: Pi október 16, 2015 22:00:48    Predmet: Odpovedať s citátom

pri druhej strane tohoto prispevku som musel skocit na koniec...., zhodnotenie: BV ma moj obdiv v metode hladania problemu (ceeelkom ako ja), PMA ma tiez pravdu -> uvedomte si ze radite lajikom.....k ostatnemu sa nevyjadrujem Laughing
_________________
BVA PRE1, PA300SSE, VMA I-SL, CW DAC1 cez USB, DIY Sommer Cable MAGELLAN SPK240
ESI Juli@, Beyerdynamic DT880PRO
Measurement tools: Begringer ECM8000, Tube Ultragain MIC200
ex. B&W DM605 S2, kopia Quadraxu, CA Azur 740A + 740C, NAD 356BEE
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5536
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: So október 17, 2015 10:09:47    Predmet: Odpovedať s citátom

otázka pre TROT(l)a:
Nameria bežný multimeter (použitý Velleman) rovnakú hodnotu pre AC na 50Hz aj na 50kHz? Rolling Eyes
citácia:
Frequency response: 40 - 400Hz


2 sakytu
Však preto že išlo o rady laikovi som doporučil všetko z tých predlžovačiek odpojiť (okrem konca) a postupne zapájať, kým sa problém prejaví a tak identifikovať zdroj rušení. To nebolo možné (špatný prístup, používa sa..) a tak trvalo 5 strán debaty, kým sa závada sama "opravila".
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: So október 17, 2015 17:20:02    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
Asi tak. A keby to nepomohlo, tak Bybee purifier.


Možno keby som tam dal toto za $860, tak by som nemusel ani predlžovačky upratovať Smile

http://bybeetech.com/wp-content/uploads/IMG_1037.jpg

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19856

PríspevokZaslal: So október 17, 2015 17:28:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Pořád je tu otázka odolnosti přístroje na rušení ze sítě. Zbytečný parametr? Dost mě to překvapuje. Nebo se to nehodí?
_________________
http://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: So október 17, 2015 18:05:00    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
...
Máme jiné přístupy, respektuju to, a z diskuse v tomto vláknu se odhlašuji.

?

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5536
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: So október 17, 2015 18:37:47    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Pořád je tu otázka odolnosti přístroje na rušení ze sítě. Zbytečný parametr? Dost mě to překvapuje. Nebo se to nehodí?

Viete (tušíte) vôbec, čo v tej sieti bolo a ako to asi vyžarovalo do okolia a do siete? A viete , čo by za rovnakých podmienok urobil iný (ľubovoľný..) zosilňovač? Existuje určitá hranica , kde odolnosť jedného prístroja koliduje s poruchovým stavom iného, ktorý urobí zo siete niečo ako výstup z blbej UPS s vf moduláciou. Prístrojom so spínaným zdrojom (mostík, kondenzátor na vstupe, menič ) je to fuk, cez kapacity dvoch 300VA transformátorov to prelezie s úrovňou vyššou proti sieťovému kmitočtu úmerne pomeru kmitočtu siete a toho rušenia. Aj pre úrovne rušení zo siete existuje určitá norma pre max. prípustnú úroveň (kvalita sieťového napätia). Vyrobiť zosilňovač, ktorý bude 100% fungovať aj pri x krát vyšších úrovniach rušení ako povolené, očakávané a obvyklé sa dá, ale bude asi x krát drahší. Kvôli stavu, ktorý v 99,9% nikdy nenastane to robiť nebudem, sme zase pri tom nerozbitnom lietadle. A v tom 0,1% je normálne eliminovať to rušenie. Teoretizovať sa dá vždy.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 344
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: So október 17, 2015 20:59:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Sedemnásť dní sa tu rieši hovadina, ktorú mohol mrba vyriešiť odpojením všetkých spotrebičov a postupným pripájaním zistiť čo to spôsobuje. Ja by som sa hanbil ukázať to "hniezdo", čo narobil pripájaním všetkého, čo má doma na jednu zásuvku. Je zaujímavé, čo a ako sa dá využiť na "štuchnie" do výrobcu zosiľovača.
PMA nemáte blbý pocit, že robíte zo seba blbca? Já totiž ten pocit mám.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
50MHz
Hifista


Založený: 02 apríl 2012
Príspevky: 162

PríspevokZaslal: So október 17, 2015 21:11:46    Predmet: Odpovedať s citátom

aa

Naposledy upravil 50MHz dňa Ut február 02, 2016 22:49:46, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
mrba
Hifi expert


Založený: 09 máj 2014
Príspevky: 1067
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne október 18, 2015 08:05:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Zapa napísal:
... Ja by som sa hanbil ukázať to "hniezdo", čo narobil pripájaním všetkého, čo má doma na jednu zásuvku. ... .


Tak určite som sa tým mojim "hniezdom" nechválil, ale veril som, že napomôže odhaleniu príčiny brumu. Ale bol by som rád, keby si mi vedel navrhnúť spôsob, ako to popripájať inak. Teraz je to ešte zapojené po starom a vôbec to nebrumí.
V celej obyvačke sú len dve jednozásuvky. Čo je napojené na prvú si videl. Na druhú oproti v kúte je napojené PC, 2 monitory, tlačiareň, scanner, sieťový disk, 2 externé disky, router, switch, wifirouter, modem, svetlo, sluchátkový zosilňovač. Každé zariadenie potrebuje napájanie.

Tak ako by si to zapojil?

Príp. sa pochváľ fotom svojho zapojenia Smile

Zapa napísal:
Sedemnásť dní sa tu rieši hovadina, ktorú mohol mrba vyriešiť odpojením všetkých spotrebičov a postupným pripájaním zistiť čo to spôsobuje. ...


Neviem, či sleduješ toto fórum pravidelne, ale mne sa zdá, že posledné 3-4 mesiace tu prevládajú len jalové hádavé diskusie o tom, či páskové alebo zvukovodové riešenie .... Takže som BV veľmi vďačný, že mal so mnou tú trpezlivosť a prispel k odhaleniu skutočnej príčiny brumu bez toho, aby som musel investovať do nových zariadení, či rozoberať celú zostavu.

Rád by som aj odhalil skutočný vplyv toho "hniezda" na výsledné parametre.

Bol by niekto ochotný zostrojiť mi prípravok (krabičku), ktorý by sa 4 káblikmi (najlepšie s banánikmi) pripojil na reprosvorky a ako výstup by mal 3.5mm stereo zásuvku, kde by nebola presiahnutá úroveň 0.7-1V, ktorú by som mohol pripojiť na vstup meracej externej USB zvukovky, aby nehrozilo jej poškodenie? Obsahom by asi mal byť odporový delič, najlepšie aj meniteľný. Samozrejme zaplatím (moja predstava je tak 10-50€).

Mohlo by sa porovnať meranie s "hniezdom" a s novým zapojením pre 3 rôzne zosilňovače (ak tie zvyšné 2 dovtedy nepredám).

_________________
(Qobuz,HRA,Tidal,DS918+)>PC/Win10+lasso/Audirvana(192kHz)+Dirac Live/PCIe USB3>
>(NA Sunrise)[CW DAC1USB (+ALPS+DO)>BVaudio PA300SE]>FOCAL ARIA 906>2xSVS SB-1000Pro+Velodyne SPL-800R
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 344
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne október 18, 2015 10:32:21    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
Asi by bolo rozumné postupovať systematicky a začať "od konca". Najprv samotný koniec (pri vypnutom konci, odpojenom od siete aj zdroja signálu najprv zmerať odpor medzi pinom 1 na XLR a kostrou/krabicou pre obidva kanály), potom pripojiť AVR, potom PC (stále všetko napájané z jedného "psa"), atď. , zistiť kedy sa brum objaví/zmizne. Preveriť (meraním!) galvanickú izoláciu od káblových rozvodov, nespoliehať sa na oddelovač a "..tak snáď to bude.."! Overiť stav sieťového rozvodu (kontakty v zásuvkách a na svorkovniciach..). Po nejakých predbežných výsledkoch sa dá postupovať ďalej.

Na prvej strane Ti pán Bunta napísal, ako máš postupovať, keby si to urobil, tak by si prišiel na to, ktorý zdroj-zariadenie nie je v poriadku. Nie je problém to zapojiť do jednej zásuvky. Problém je, ak sú tie káble "spletené do vrkoča", ktorý sa Ti nechce "rozpliesť". Mal by si použiť nejaký systém pri zapájaní jednotlivých spotrebičoch, ktoré ak nie sú zapnuté a používané sú úplne odpojené (napr. cez predlžovačku s vypínačom). Ja mám takto riešené aj vypínanie televízie, ak sa nepoužíva, je úplne odpojená. Je to možno trochu náročné na výmenu prelžovačiek, ale určiťe to bude lepšie na rýchlejšie zistenie problémov do budúcnosti.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19856

PríspevokZaslal: Ne október 18, 2015 10:47:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Zapa: ne, nemám ten pocit. Podle mě je odolnost vůči rušení ze sítě velmi důležitý parametr, při dnešním stavu sítí jeden z nejdůležitějších. Pro mě to představuje "real life problem", narozdíl od hledání desetitisícin harmonického zkreslení. A podle mě se skutečný problém nevyřešil.
_________________
http://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3180

PríspevokZaslal: Ne október 18, 2015 11:11:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Bolo by možno fajn si uvedomiť, že sa bavíme o SE verzii. SSE je na tom, čo sa týka rušení v "real life" odolnejší.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4968
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: Ne október 18, 2015 11:25:42    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA a jakou hodnotou máš tu odolnost definovanou ?
_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: Ne október 18, 2015 11:28:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Odar napísal:
Bolo by možno fajn si uvedomiť, že sa bavíme o SE verzii. SSE je na tom, čo sa týka rušení v "real life" odolnejší.


Až na tu krabicu , vrchný plech je moc tenký.
Minimálne treba použiť hrubší plech.
Ale to zvýšenie hrubky o 1-3mm asi strašne predraží konštrukciu.
Celá hliniková krabica( alebo kombinacia hrubších dielov) sice zvýší cenu ale eliminuje rušenie. Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zosilňovače Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalšia
Strana 5 z 8

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist