Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Rušení ze "vzduchu"
Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ...
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Št marec 03, 2016 21:15:42    Predmet: Rušení ze "vzduchu" Odpovedať s citátom

Už chvíli se potýkám s rušením při jakémkoliv měření doma...

Vypadá to na osciloskopu jako sinusový signál s postupným dozníváním, vždy jen pár period, které se opakují po cca 7us. Jedna perioda signálu je cca 200ns, z čehož mi vychází cca 5GHz frekvence. Delší dobu jsem doma nic neměřil ale jsem si celkem jistý, že ještě před cca půl rokem jsem toto rušení nezaznamenával. Měnil jsem doma wifi router, právě před tím cca půl rokem, ale tím to není (navíc je myslím jen 2,4GHz) protože když ho vypnu rušení je tu nadále. Když si udělám smyčku na sondě (zemnící krokodýlek na hrot sondy) Rušení chytnu jen při smyčce ve svislé poloze a ještě jen natočené určitým směrem, při otočení o 90° rušení zmizí a při 180° je opět zachytitelné. Jakýkoliv předmět se chová v podstatě jako anténa, která jen "zesílí" příjem rušení...
Napadá vás někoho co by to mohlo být ? S takovou snad budu jezdit měřit věci někam na pole s akumulátorovou baterií Sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jasnap
Hifista


Založený: 13 jún 2011
Príspevky: 213
Bydlisko: Česká Třebová

PríspevokZaslal: Št marec 03, 2016 21:27:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Můj bezdrátový internet chodí na 5GHz, tak tvého souseda asi taky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5356
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št marec 03, 2016 21:30:00    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Jedna perioda signálu je cca 200ns, z čehož mi vychází cca 5GHz frekvence.

Nebude to 5MHz? Wink Môže to byť kľudne z vyžarovania nejakého SMPS, možno aj samotného osciloskopu.


Naposledy upravil BV dňa Št marec 03, 2016 21:34:25, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Št marec 03, 2016 21:32:25    Predmet: Odpovedať s citátom

Jop. o nulu jsem se sekl, je už přeci jen pokročilá hodina Confused Tím hůř, pak to nemá vysvětlení Sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 03, 2016 22:14:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Já bych zkoušel postupně vypínat všechny domácí spotřebiče. Dneska jsou spínané zdroje úplně ve všem, včetně LED žárovek a elektronického řízení zářivek.
Pokud je to zvenčí, zkusit různá místa v bytě, jestli se to nějak mění.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4968
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 17:38:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Klidně se takhle uzemněným hrotem dotkni kostry jiného přístroje a uvidíš, co ti tam naleze Smile
_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 18:12:47    Predmet: Odpovedať s citátom

Už jsem toto cvičení jednou podstoupil, ale udělám ho znovu.
Postupným vypínáním úplně všeho se úroveň rušení snižovala, ale nezmizela úplně a to jsem měl už zapnutý jen osciloskop a vše ostatní vytahané ze zásuvek, kromě zásuvkového okruhu do pokoje kde mám osciloskop vše ostatní vyplé už na jističích.
Takový jeden paradox - v místnosti kde mám osciloskop mám i PC, to je napájené přes prodlužovačku s přepěťovou ochranou.
Zjistil jsem, že i když je prodlužovačka vyplá vypínačem a ani do ní není nic zapojeno, pokud samotnou prodlužovačku do zásuvky na zdi, výrazně se zvedne úroveň rušení! Shocked Jako by se prodlužka chovala jako nějaká "anténa" To by potom znamenalo, že se rušení šíří po síti....

BV- Osciloskop jsem před měsícem měnil, koupil jsem jiný (použitý) 100MHz Agilent. Nicméně, pokud vytáhnu svůj téměř nepoužívaný UNIT 25MHz, to rušení na něm vidím také, i když o dost menší.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4968
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 18:32:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Oba ty osciloskopy mají spínaný zdroj a jsou tvrdě na PE Smile
_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 18:44:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Rušení je naprosto stejné, když jsem ho odpojil od PE.
Rušení je naprosto stejné, když jsem osciloskop napájel ze stabilizovaného zdroje DC 110V s trafem a stabilizací.
Já už fakt nevím.
Shocked
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4968
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 19:00:09    Predmet: Odpovedať s citátom

djrix napísal:

Rušení je naprosto stejné, když jsem osciloskop napájel ze stabilizovaného zdroje DC 110V s trafem a stabilizací.

A tím se nějak změní vyzařování SMPS zdroje osciloskopu ?

_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 19:26:55    Predmet: Odpovedať s citátom

To ne...ale že by se oba zdroje chovaly stejně (v obou přístrojích) se mi zdá nepravděpodobné. Confused
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
gnat
Hifista - pokročilec


Založený: 06 jún 2012
Príspevky: 381

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 19:46:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokud je to opravu jak píšeš tak směrové, tak to zkus zaměřit. Pokud je to v místnosti, tak to najdeš snadno když zkusíš najít maximum ze 2 míst v místnosti. Směr je kolmý na smyčku.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 20:14:25    Predmet: Odpovedať s citátom

Donesu si příští týden z práce takovej ten čínskej kapesní škopek a zkusím to najít..... Jsem z toho popravdě dost zoufalej Crying or Very sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 10112
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 20:38:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Co tak skusit zapnut oba osciloskopy a premerat ich navzajom?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 20:47:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Dělají to oba osciloskopy. V podstatě stačí i vytáhnout sondu, při vstupní citlivosti 2mV/div stačí přiblížit prst cca na 2cm od vstupního BNC a je vidět to samé rušení.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
gnat
Hifista - pokročilec


Založený: 06 jún 2012
Príspevky: 381

PríspevokZaslal: Pi marec 04, 2016 21:13:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Na to nepotřebuješ bateriovej, pokud to má opravdu ostré minimum jak píšeš v prvním příspěvku, tak to stačí zaměřit ze 2 míst a na to stačí prodlužka.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 01:20:22    Predmet: Odpovedať s citátom

To jsou typické vyzářené spínací jevy z nějakého zdroje - dokonce i na obvyklé frekvenci (v okolí 65/130khz - to bude napájení nějakého běžného spotřebiče typu lampička, nabíječka atp.). Může to dělat špatný snubber, neošetřená dioda.... Odhaduji, že dle opakovací frekvence je uvnitř škodítka osazeno něco z řady TOP2xx. Je to součástka nacpaná do každého druhého adaptéru.
= Očuchat, najít odkud to jde a zdroj vyhodit.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 10:11:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Včera jsem se pokoušel to najít. Vypadá to ale, že to asi není u mě v bytě. Nejsilnější rušení je právě v místnosti kde mám osciloskop, pokud přiblížím smyčku sondy k vypínači od světel nebo nad něj ke zdi, je rušení nejsilnější, to samé místo z druhé strany zdi je rušení slabší. Ale i když světla vypnu, pořád tam to rušení je Sad Donesu si v týdnu ten ruční škopek, udělám nějakou malou anténu a zkusím to ještě jednou, ale už to pomalu vzdávám Sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 10112
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 10:30:43    Predmet: Odpovedať s citátom

ak je to od susedov, tak by mozno stalo i za to im venovat novy adapter
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19784

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 16:17:54    Predmet: Odpovedať s citátom

Máš v bytě nějakou LCD televizi? Pokud ano, zkus vytáhnout šňůru ze zásuvky.
_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 16:24:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Pavle mám. Už jsem vytáhl ze zásuvky úplně všechno co mám Smile Rušení se zmenší, ale nezmizí úplně. Jak jsem už psal, je patrné i když jen strčím do "zdi" v kterékoliv místnosti prodlužku, do které už dál nic není zapojeno. Myslel jsem si, že to je u mě, ale v podstatě se cokoliv co dám do zásuvky zdá se chová jako anténa, ale přímo zdroj rušení jsem v mém bytě nelokalizoval. Zkončil jsem s tím, že jsem měl zaplý jen zásuvkový okruh do místnosti kde mám osciloskop, všechno ostatní vytažené ze zásuvek a vyplé na jističích. Změna v úrovni rušení na zdi nad policí s osciloskopem nijak zásadní. Sad
Ještě zbývá ta varianta s bateriovým škopkem a hledat znovu, což zkusím snad zítra odpoledne. Už mě vážně nic nenapadá.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19784

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 16:32:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Je to nepříjemná situace, ale potvrzuje, že rušení je dnes dost závažný problém, ne planý strašák.

Blbá rada - když bys dal na výstup síťové zásuvky ze zdi snubber (cca 47nF patřičně napěťově dimenzovaný + cca 10R) nebo jen ten kondenzátor, co se stane?

_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 17:53:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Kondík připojený do zásuvky poblíž nemá vliv (100n) a ani RC 33n+120R co jsem narychlo našel...
Dneska to vypadá takhle:
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
kryton
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 1001
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 18:02:05    Predmet: Odpovedať s citátom

djrix napísal:
Zjistil jsem, že i když je prodlužovačka vyplá vypínačem a ani do ní není nic zapojeno, pokud samotnou prodlužovačku zapojím do zásuvky na zdi, výrazně se zvedne úroveň rušení! Shocked Jako by se prodlužka chovala jako nějaká "anténa

Takovéto věci se bohužel netýkají jen měření, ale mají i slyšitelný vliv na zvuk audiokomponentů. Když jsem to někdy před 10 lety psal na základě poslechového srovnání, tak si všichni (čest výjimkám) mysleli, že je to nesmysl. Tady to konečně někdo i změřil.

_________________
Linux/MPD/Brutefir (DRC via convoler), klient MAFA -> ALSA(32b) -> USB3.0 (NEC) -> DAC ADI 2 Pro (XLR) -> BVA PRE1/PA300SSE (XLR) -> VMA I Evo, Kabeláž: Belkin Premium USB, Sommer Cable Albedo XLR, reprokabel RG213
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
laco
Hifista - zaslúžilec


Založený: 06 február 2008
Príspevky: 731
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 19:02:17    Predmet: Odpovedať s citátom

ja som dnes nameral rusenie co vychadza z osciloskopu OWON (vlavo na obrazku), napajany bol z baterie
vertikal 50mv/diel
horizontal 200ns/diel

_________________
K200Mv3 https://goo.gl/photos/u8XUTqYwusRXoBoD9
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19784

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 20:32:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Může to skutečně dělat už jen samotný DSO - měří rušení vlastního SMPS. Mně funguje spolehlivě jen Picoscope - mj. i tento týden v JP mi hodně pomohl (řízení SCR zdroje 100V/1000A).
_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 20:36:36    Predmet: Odpovedať s citátom

PE je stejná anténa jako L nebo N vodič. Pracovní vodiče se neodpínají...
...Výše uvedené stejně nemá na rušení vliv. Generuje to něco v okolí a bordel se indukuje do všech vodičů (kovových částí). Zdroj může být ve II třídě - u takových zdrojů je VF ukotvení střídače (primární strana) Y kondíkem na výstupní regulovanou stranu - tedy se to vyrovnává do zátěže, pak pokračuje....... atd. etc...
Samostatnou kapitolou je reálné provedení instalace v objektu.
Nezbývá, než zdroj poruch najít (i u sousedů), a ten pořešit. Následně řešit podobný problém za týden. snad za rok, možná zítra...
Nejúčinnější bude oddělení audia přes seriózně řešenou pračku (to je trafo a filtry). Kondenzátorem v jednom bodě se dá leccos přeladit, nikoli odstranit - to je praxe, nikoli teorie. Nechci se hádat.

To Laco:
Ty horory to vysílá vzduchem? A je to uvedené na společný potenciál (protože pak to má význam, v případě že ano nechápu, že to nenaměří samo sebe).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19784

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 20:43:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Není rozpor, kondenzátor to může jen přeladit. Ale to djrix nepotvrdil, ptal jsem se: "co se stane ...."
_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1823

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 21:08:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Ten kondík to nijak neovlivnil, jediné co jsem viděl byl krátký zákmit "navíc" když jsem ten vybitý kondík připojoval, jinak žádná změna.
Klidně to může být přímo ten DSO, ale prakticky to stejné naměří i ten UNIT Confused Skutečně to vypadá že to leze vzduchem...

Objekt je relativně nový (stáří 9 let) , provedení tím pádem v mědi TN-S. Na zásuvkové větvi pro pravý pokoj a zásuvky pro audio je v podružném rozvaděči v bytě osazena Pl-k16 přepěťovka s filtrem.

BTW:
Když vezmu můj preamp, který je ve třídě 2, má kastli spojenou s mínusem zdroje, na ni připojím zem sondy osciloskopu, následně měřím na + výstupu zdroje, vidím tam toto rušení taky. Když pixli v tu chvílí připojím na PE, rušení se výrazně zmenší, ale nezmizí. Z toho mi vychází, že to jde především vzduchem, pixle funguje jako velká anténa a jakmile ji přizemním na PE tak se to zlepší.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19784

PríspevokZaslal: Ne marec 06, 2016 21:35:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Na těchto kmitočtech měď rozvod neměď, to je jedno.
_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ... Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Ďalšia
Strana 1 z 7

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist