|
hifi.slovanet.sk
Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!
|
 |
| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
agustini Hifista - pokročilec

Založený: 08 apríl 2007 Príspevky: 382 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: Pi november 20, 2009 16:04:55 Predmet: Lyngdorf TDA2200+ v ulohe DAC? |
|
|
| neviem ci toto spada viac do temy zosilovace alebo skor DAC ale s ohladom na moj dotaz som sa rozhodol umiestnit to radsej sem.. Hodne ma zaujima ako tato krabicka funguje z pohladu prevodu digitalneho signalu na analogovy. Vela ludi mi vravelo ze prakticky zosiluje digitalny signal a ten potom ide do repro (co mi je dost zvlastne a takzo si to dokazem predstavit ako digitalny signal rozohrava reproduktor a robi to korektne..). Tiez mi bolo raz vysvetlene ze k demodulacii digitalneho signalu na analogovy dochadza v krabici a teda digitalny zosilovac je tam pouzity tiez vo funkcii prevodniku a teda z krabice do repro uz ide analogovy signal. Neskor som zase pocul od inych ludi ze je to tak, ako bolo popisane v prvom pripade a teda z masinky ide digi signal rovno do bedni.. uz z toho zacinam byt dost jelen. Ako to teda vlastne je? |
|
| Návrat hore |
|
 |
david.a Hifista
Založený: 28 jún 2009 Príspevky: 207 Bydlisko: Brno
|
Zaslal: Pi november 20, 2009 17:06:39 Predmet: |
|
|
K terminologii: digitalni signal se na analogovy nedemoduluje, nybrz prevadi.
Tento zesilovac digitalni signal v pulsne-kodove modulaci (potencialne jeste zpracovany radou DSP) prevadi na pulse width modulation http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-width_modulation, coz je pomerne bezna forma digitalne-analogoveho prevodu. Jen na to ma vykon 375 W do 4 Ohm.
Pro podrobny popis zesilovacu teto tridy doporucuji http://sound.westhost.com/articles/pwm.htm
Takze do reproduktoru jde samozrejme signal analogovy (co take jineho, co by s temi nulami a jednickami v PCM chudak reproduktor delal).
Myslim, ze bazirovat na terminologii (kde je to jeste digitalni a kde uz analogove) je dost zbytecne, ono to u prevodniku totiz neni otazka technicka, ale filosoficka ;).
P.S.: A kazdy spravny hifista prece vi, ze digitalni zesilovace nehraji, ze? :DDDD |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Pi november 20, 2009 19:26:57 Predmet: |
|
|
takze podla tejto schemy sa LPF nachadza v krabici zosilovaca a predstavuje jeden z jeho internych obvodov na ktorom dochadza k prevodu digitalneho na analog signal?
http://www.lyngdorf.com/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=35
PS: podstatne kde sa prevod signalu na analog robi bola pre mna dolezita, lebo som si nedokazal predstavit ako by to fungovalo ak by z Lyngdorfu siel digitalny signal o com je presvedcenych dost vela ludi co poznam. |
|
| Návrat hore |
|
 |
david.a Hifista
|
Zaslal: Pi november 20, 2009 22:38:57 Predmet: |
|
|
Low pass filter je soucasti kazdeho slusneho DA prevodniku (potrebujes odstranit vznikle harmonicke nad Nyquistovou frekvenci). Takze ano, je v te krabici.
Ad P.S.: Dokud nemaji misto ucha S/PDIF konektor, tak fakt nevim, k cemu by jim digital v repraku byl :)
Lidi veri spouste veci, treba ze Zeme je placata, tomu, co cetli v novinach nebo v hifistickych casopisech, nebo tomu, ze rozumi zpracovani signalu v analogove nebo digitalni domene ;))
Zkus se zeptat tech dotycnych, jak si to predstavuji. Docela by me to zajimalo, co vytece za asfalt ;)) |
|
| Návrat hore |
|
 |
PMA Pavel Macura

Založený: 18 január 2007 Príspevky: 20582
|
Zaslal: Pi november 20, 2009 23:01:46 Predmet: |
|
|
Najít referenční Zem je docela fuška ..  _________________ mám rád hifi, ale víte, jak je to dál ..... |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: So november 21, 2009 22:09:41 Predmet: |
|
|
..nuz dost tazko som si to predstavoval aj ja a preto som zalozil toto vlakno aby uz v tom bolo konecne jasno. Podla "teorii" ktore vravia ze z Lyngdorfu ide do bedne digitalny signal to funguje tak, ze ako LPF sa vyuziva cievka menica. Kedze kazda cievka menica ma inu impendanciu a tiez je tam predtym este vyhybka(ktora ma tiez istu impendanciu, pricom v kazdom modele inu a taktiez musi plnit funkciu delenia frekv. pasiem na jednotlive menice) velmi som tomu verit nechcel, ale nedokazal som argumentovat, nakolko do toho tak hlboko nevidim a mozno sa v pripade vplyvu rozdielnosti komponentov u roznych repro mylim.
Myslim ze vsetky tieto nazory o tom, ze z Lyngdorfu ide digitalny signal pochadzaju z tvrdenia o tom ze v tom zosilovaci nieje ziaden DAC a taktiez ze je to cisto digitalny pristroj.. nemaly podiel ma na to sam vyrobca. Vsade su iba odkazy na vysvetlenie principu kodovania resp. pouzitia digi zosilovaca v procesu dekodovania signalu, avsak informacia ze z vystupu ide uz cisto analog tak ako u kazdeho zosilovaca nieje nikde.
Takze ako zaver by mohlo byt, ze v pristroji Lyngdorf je pouzity digitalny zosilovac ako digital/analog converter a teda spolu s LPF ktoy je v krabici je to prakticky zaroven aj DAC
Otazka znie, nakolko je taketo dekodovanie porovnatelne s beznym DAC konkretnej cenovej kategorie, ake to zo sebou nesie nevyhody, resp. co je slabinou takehoto sposobu dekodovania. |
|
| Návrat hore |
|
 |
tomtom Hifista - zaslúžilec
Založený: 18 január 2007 Príspevky: 622
|
Zaslal: So november 21, 2009 22:37:18 Predmet: |
|
|
S DAC po prevode podla teba lezie co? Analog alebo digital? Asi si myslis ze analog - tak presne rovnako sa da pozerat aj na ten lyngdorf.
Je to silovy DA prevodnik. Nie je tam medzikrok DA na linkovej urovni.
Ten Low pass filter je uplne irelevantny kde je on len odreze odpadny produkt DA prevodu.
Ci je to riesenie lepsie sa povedat neda - ma iny okruh problemov pri implementacii. Samozrejme drzat digitalny zdroj v digitalnej domene do poslednej moznej chvile - t.j. az pred repro ma vela vyhod - nevyhoda je ze DA prevod sa v silovej urovni uskutocnuje tazsie . Nie je mozne dosiahnut rovnako kvalitny prevod ako na linkovej urovni. Co prevazi bude otazka konkretneho prevedenia
BTW ten filter to mat musi inak by to ani nahodou nesplnilo EMI predpisy a bola by to dokonala rusicka
Naposledy upravil tomtom dňa So november 21, 2009 22:43:02, celkom upravené 1 krát. |
|
| Návrat hore |
|
 |
david.a Hifista
|
Zaslal: So november 21, 2009 22:42:56 Predmet: |
|
|
| agustini napísal: |
Myslim ze vsetky tieto nazory o tom, ze z Lyngdorfu ide digitalny signal pochadzaju z tvrdenia o tom ze v tom zosilovaci nieje ziaden DAC a taktiez ze je to cisto digitalny pristroj.. nemaly podiel ma na to sam vyrobca. Vsade su iba odkazy na vysvetlenie principu kodovania resp. pouzitia digi zosilovaca v procesu dekodovania signalu, avsak informacia ze z vystupu ide uz cisto analog tak ako u kazdeho zosilovaca nieje nikde.
|
Myslim, ze na tomhle maji nemaly podil ti, co neumi ty popisy od Lyngdorfu precist ;)), pripadne u toho pouzit wikipedii... |
|
| Návrat hore |
|
 |
david.a Hifista
|
Zaslal: So november 21, 2009 22:48:55 Predmet: |
|
|
| agustini napísal: |
Otazka znie, nakolko je taketo dekodovanie porovnatelne s beznym DAC konkretnej cenovej kategorie, ake to zo sebou nesie nevyhody, resp. co je slabinou takehoto sposobu dekodovania. |
Vyhoda oproti klasickemu DAC s linkovym vystupem, za kterym je predzesilovac a koncovy zesilovac (A, AB nebo takove konstrukce) je zejmena spotreba 30 W pri bezne poslechove hlasitosti ;))
Obecne je konstrukce vykonoveho DAC obtiznejsi, nez s linkovym vystupem zejmena s ohledem na vytvarene elektromagneticke ruseni (jak pise tomtom).
Jestli to hraje nebo nehraje, to at si posoudi audiofilove ;)). Mne se to libi. |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ne november 22, 2009 11:06:10 Predmet: |
|
|
to: tomtom
| citácia: | Nie je mozne dosiahnut rovnako kvalitny prevod ako na linkovej urovni. Co prevazi bude otazka konkretneho prevedenia
|
preco nieje mozne dosiahnut rovnako kvalitny prevod ako na linkovej urovni? |
|
| Návrat hore |
|
 |
Hlava Hifi expert

Založený: 30 október 2006 Príspevky: 1143 Bydlisko: 1978-1996 Přerov / 1996-2002 Ostrava / 2002-2011 Brno / 2011-2018 Praha / 2018-? Rakousko
|
Zaslal: Ne november 22, 2009 12:37:55 Predmet: |
|
|
Čučím, čučím.
Osobně jsem si myslel, že to je přesně opačně - že z Lyngdorgu leze čistě digitální signál a ten se konvertuje až na impedanci reprokabelů a cívek měničů (vycházel jsem z úvahy, že když pošlu přímo na měnič digitální impuls, tak se pohne stejně, jako kdybych do něj poslal adekvátní sinusoidu).
Vycházel jsem tak nějak z úvahy, že frekvenční měniče taky pouští do motoru čistý digitální signál a ten se konvertuje na "analog" až na samotném vinutí motoru.
Furt mi akorát neleze do hlavy, kde k té konverzi na analog dochází, protože za spínaným výstupem z mého laického pohledu "skoro nic" není.
Tak jsem si to zdá se myslel blbě ...  |
|
| Návrat hore |
|
 |
tomtom Hifista - zaslúžilec
Založený: 18 január 2007 Príspevky: 622
|
Zaslal: Ne november 22, 2009 21:37:32 Predmet: |
|
|
preco nieje mozne dosiahnut rovnako kvalitny prevod ako na linkovej urovni?
Preto lebo na linkovej urovni netecie takmer ziaden prud a ked tecie tak do malej rezistivnej zataze, vsetky suciastky pracuju v optimalnych a predikovatelnych podmienkach. Do repro naopak tecu velke prudy - je to zataz ktora je nepredikovatelna - je aj rezistivna aj reaktivna. To co sa da v elektrickej domene dosiahnut v malom sa neda bez problemov "scalovat" hore. Vacsie napatove rozkmity vyzaduju vyssiu rychlost. Je ine otocit 10000x za sekundu +-2V a +- 50V. Neda sa proste spravit silova verzia 3ghz CPU.
Bavime sa radovo o podmienkach prace hodinarskeho sustruhu vs bagru. Proste sa neda spravit velky presny hodinarsky sustruh vhodny na pracu v bani.
Opakujem ale ze toto riesenie ma aj vela vyhod - konecny efekt bude tak ako pri vsetkom zavisiet na konkretnom prevedeni
Hlava
To ako to chapes je uplne scestne - resp uplne spravne podla uhlu pohladu.
Potom by bol ale kazdy digital vzdy digital az po repro - vzdy totiz ide len o impulzy napodobujuce analogovy signal a je jedno ci su vytvorene DACOM a zosilene analogovym zosilovacom - alebo uz rovno generovane silovym DACOM /lingdorf/ - V oboch pripadoch su to analogove zariadenia ovladane digitalnym zaznamom. Rozdiel je defakto iba v inom zapojeni. Ak si budes pozerat diery na dernej paske cez lupu /analogia analogoveho zosilovacu v digi retazci/ budu menej digitalne? Ten digi zosilovac proste uz aj bez tej lupy robi sam o sebe dost velke a citalne /pre repro/ diery v dernej paske.
Digital je digital len ak je ako nehybne cisla na nejakom mediu a - a to je dolezite - bez vztahu k casu. |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre. Môžete pripojiť súbory do tohto fóra. Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.
|
|