Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk

Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

signal proces - jednoducho a lacno

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> DAC
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
martinpapo
Nádejný hifista

Založený: 17 január 2014

PríspevokZaslal: Ut január 21, 2014 21:06:06    Predmet: signal proces - jednoducho a lacno Odpovedať s citátom

cao,
myslim, ze toto by mohlo patrit sem. Mate niekto skusenosti s nejakym signalovym procesorom na upravu frekvencnej krivky? Je to len hracka? Podla testov a recenzii je prinos kladny.

diky
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Oscarossa
Hifista - pokročilec

Založený: 01 január 2010

PríspevokZaslal: Pi január 31, 2014 18:47:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Ahoj, ak máš na mysli DRC, tu sme niečo o tom riešili: http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=15025
martinpapo
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: Pi január 31, 2014 22:59:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Oscarossa napísal:
Ahoj, ak máš na mysli DRC, tu sme niečo o tom riešili: http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=15025

diky prejdem si to
Návrat hore
martinpapo
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: Ut február 11, 2014 13:20:58    Predmet: Odpovedať s citátom

martinpapo napísal:
Oscarossa napísal:

diky prejdem si to

myslim, ze to nie je to co som myslel. Mal som skor na mysli hotove "skatulky" (nie NT, SW, mikrofon atd...) konretne: Anti-Mode 2.0 Dual Core http://www.theabsolutesound.com/articles/dspeaker-anti-mode-20-dualcore-digital-signal-processor/
Návrat hore
miero
Hifi inventar

Založený: 08 september 2010

PríspevokZaslal: Ut február 11, 2014 13:30:16    Predmet: Odpovedať s citátom

hotova skatula nema v podstate byt dovod lepsia ako kvalitny softver ... over si schopnosti softveru ... a ak ten dokaze zvuk upravit tak aby si bol spokojny, tak mozes uvazovat i o tej skatuli

EDIT: typos

Naposledy upravil miero dňa Ut marec 25, 2014 12:22:54, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Oscarossa
Hifista - pokročilec

Založený: 01 január 2010

PríspevokZaslal: Ut február 11, 2014 13:34:19    Predmet: Odpovedať s citátom

martinpapo napísal:
martinpapo napísal:
Oscarossa napísal:

diky prejdem si to

myslim, ze to nie je to co som myslel. Mal som skor na mysli hotove "skatulky" (nie NT, SW, mikrofon atd...) konretne: Anti-Mode 2.0 Dual Core http://www.theabsolutesound.com/articles/dspeaker-anti-mode-20-dualcore-digital-signal-processor/

Je to presne to (samozrejme samotný algoritmus processu teraz neporovnávam), len s tým tvojim si nútený kúpiť aj HW (PC).

martinpapo
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: St február 12, 2014 14:50:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Oscarossa napísal:
martinpapo napísal:
martinpapo napísal:
Oscarossa napísal:

diky prejdem si to

Je to presne to (samozrejme samotný algoritmus processu teraz neporovnávam), len s tým tvojim si nútený kúpiť aj HW (PC).

ako by som potom mohol pouzit len SW? Na niecom by predsa pobezat mal. Nie iba pri uprave akustiky miestnosti ale aj potom pri prehravani.
Myslis mat zapnuty niekde PC/NT kvoli tomuto SW?(samozrejme po naladeni krivky)
Návrat hore
martinpapo
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: Ut marec 25, 2014 08:36:46    Predmet: Odpovedať s citátom

to fakt nikto nema skusenost alebo pisem take sprostosti, ze nik nereaguje?
Návrat hore
BV
Hifi inventar

Založený: 06 október 2006

PríspevokZaslal: Ut marec 25, 2014 11:24:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Aby si signál korigoval, musíš mať "niečo" (hardware) zapojené trvale v ceste signálu,na ktorom beží príslušný SW.. Najviac možností dáva nejaký DSP, len je to vždy dvakrát prevod , A/D-D/A, so všetkými možnými nectnosťami. Závisí od požadovanej kvality a ceny. Ak to má byť niečo hotové (len zapojiť, nastaviť a hotovo), tak cena začína niekde od 150EUR(ale nebude to nič top..) do 1000-1500., podľa požiadaviek (čo chceš korigovať), kvality a možností ovládania.
Návrat hore
Q-bass
Hifista - pokročilec

Založený: 13 február 2010

PríspevokZaslal: St marec 26, 2014 10:46:41    Predmet: Odpovedať s citátom

martinpapo napísal:
to fakt nikto nema skusenost alebo pisem take sprostosti, ze nik nereaguje?

Mal som doteraz procesor velodyne sms-1, ale ten upravuje len signal pre subwoofer do 100 Hz. Mne to velmi pomohlo lebo som mal na urc. frekvenciach prepady a tymto procesorom som to dorovnaval, ale odkedy som akusticky upravil miestnost tak ho nepotrebujem. Do akustiky som dal priblizne tolko kolko stoji novy tento stroj a je to omnoho lepsie, lebo je upravena miestnost v celom objeme a nie len v mieste posluchu ako ti to spravi kazdy procesor.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
martinpapo
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: St marec 26, 2014 12:13:18    Predmet: Odpovedať s citátom

co by ste potom poradili? momentalne riesim zostavu(cize este nie je kupena nova).zosik+prehravac+repro. Ale uz teraz premyslam nad akustikou a jej vylepsenim resp. kam smerovat energiu a €.
Bud do upravy miestnosti co vsak bez zostavi nie je optimalne alebo do upravy signalu procesorom. Preto mi prislo trochu lacnejsie a estetickejsie pouzit procesor.
Návrat hore
Odar
Hifi inventar

Založený: 14 december 2009

PríspevokZaslal: St marec 26, 2014 12:21:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Vyrovnanie frekvencnej charakteristiky je vec jedna. Dozvuk v miestnosti druha - to ziadny ekvalizer / procesor nevyriesi.
Návrat hore
cough
Hifi obsluha

Založený: 16 december 2006

PríspevokZaslal: St marec 26, 2014 14:58:02    Predmet: Re: signal proces - jednoducho a lacno Odpovedať s citátom

martinpapo napísal:
signal proces - jednoducho a lacno

Nic takového, aby to dobře fungovalo a zároveň splňovalo výše uvedené podmínky neexistuje.

Pro začátek je důležité vědět co je třeba korigovat - změřit a následně vědět jak to korigovat, pokud je to korigovatelné. Pro pořešení tohoto je ideální hrát z PC a na něm případně mít při přehrávání použité správně nastavené SW, které správně "DRCá", čili bez dalších krabiček (pokud ovšem nechceš zvýšit HDP... Wink )

Je zapotřebí si k tomu něco nastudovat tzn. použít prostor mezi ušima, tzn. vědět co dělám, jinak je to aktivita na úrovni hrajkání se s kabeli (pokus-omyl-pocit) Rolling Eyes ...

martinpapo
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: Št marec 27, 2014 13:24:15    Predmet: Odpovedať s citátom

pride mi, ze by bolo najvhodnejsie postupovat takto:
1.vybrat a kupit kompletnu novu zostavu
2.zariadit zatial prazdnu miestnost (znizit dozvuk)
3.zohnat nejaky SW+mikrofon a zmerat miestnost
4.
a)skusat formou pokus-omyl menit akustiku miestnosti panelmi atd.
b)nechat odbornikovy zmerat a upravit miestnost akustickymi prvkami v ramci prijatelnosti estetiky obyvacej izby
c)pouzit nejaky procesor(najvacsi problem aj tak bude pri nizsich frekvenciach)

nic z toho nie je lahke tak som zvedavy ako dlho mi to bude trvat.
Návrat hore
Q-bass
Hifista - pokročilec

Založený: 13 február 2010

PríspevokZaslal: Pi marec 28, 2014 10:16:18    Predmet: Odpovedať s citátom

martinpapo napísal:

b)nechat odbornikovy zmerat a upravit miestnost akustickymi prvkami v ramci prijatelnosti estetiky obyvacej izby
c).

Tak toto si si vybral najdrahsiu variantu postupu.
Skus ist na to sedliackym rozumom a vseobecne znamymi postupmi pri uprave akustiky.
1.Najprv daj absorpcne panely na 1. odrazive miesta reprobedni t.j. za bedne, vedla bedni a oroti bedniam (na protilahlu stenu)
2. ked nemas zariadenu izbu urcite pouzi basstrapy do rohov za bedne, ked ti to dovoluje miestnost aj do protilahlych rohov.
3. dalej by si mal pouzit priblizne tolko difuzie kolko si pouzil absorpie, tak daj na vacsie prazdne plochy uz len difuzne panely (priblizne rovnaku plochu ako absorpcnych), tak aby nikde v miestnosti nezostali 2 prazdne protilahle steny.
4. a pokial mas nejaky chlpaty koberec na zemi tak by si teoreticky nemusel na strope nic pouzit.

Takto som postupoval ja, kazdy bod som doplnil zhruba po roku, takze presne viem co aky prvok priniesol do posluchu. Je to riesenie ktore ta vyjde do 70 kubikovej miestnosti cca. 700€, ked to kupis z 2.ruky tak mozno polovicu.
Samozrejme da sa potom este vyblaznit s meraniami ale to uz ide do penazi a takto urcite nic neprezenes a zaklad to urcite splni.
Mne to teraz uplne vyhovuje, teraz si hudbu naozaj uzivam, dokonca zena chodi relaxovat do tejto izby lebo ten okolity hluk z odrazov stien uplne pominul. Upravou akustiky posuvas svoj audioretazec stale vyssie, lebo darmo mas drahe komponenty, nedaju ti to co z nich pocujes v predvadzacich studiach.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
martinpapo
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: Ut apríl 01, 2014 11:02:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Q-bass napísal:
martinpapo napísal:

c).

Tak toto si si vybral najdrahsiu variantu postupu.
Skus ist na to sedliackym rozumom a vseobecne znamymi postupmi pri uprave akustiky.
1.Najprv daj absorpcne panely na 1. odrazive miesta reprobedni t.j. za bedne, vedla bedni a oroti bedniam (na protilahlu stenu)
2. ked nemas zariadenu izbu urcite pouzi basstrapy do rohov za bedne, ked ti to dovoluje miestnost aj do protilahlych rohov.
3. dalej by si mal pouzit priblizne tolko difuzie kolko si pouzil absorpie, tak daj na vacsie prazdne plochy uz len difuzne panely (priblizne rovnaku plochu ako absorpcnych), tak aby nikde v miestnosti nezostali 2 prazdne protilahle steny.
4. a pokial mas nejaky chlpaty koberec na zemi tak by si teoreticky nemusel na strope nic pouzit.

Takto som postupoval ja, kazdy bod som doplnil zhruba po roku, takze presne viem co aky prvok priniesol do posluchu. Je to riesenie ktore ta vyjde do 70 kubikovej miestnosti cca. 700€, ked to kupis z 2.ruky tak mozno polovicu.
Samozrejme da sa potom este vyblaznit s meraniami ale to uz ide do penazi a takto urcite nic neprezenes a zaklad to urcite splni.
Mne to teraz uplne vyhovuje, teraz si hudbu naozaj uzivam, dokonca zena chodi relaxovat do tejto izby lebo ten okolity hluk z odrazov stien uplne pominul. Upravou akustiky posuvas svoj audioretazec stale vyssie, lebo darmo mas drahe komponenty, nedaju ti to co z nich pocujes v predvadzacich studiach.

ak som spravne pochopil preskocil by si moju 3) s meranim a rovno by si skusal panely. a dalej by si voli 4)a)
Návrat hore
martinpapo
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: St apríl 02, 2014 09:42:11    Predmet: Odpovedať s citátom

mam este jeden postreh...resp. este ma nieco napadlo k tomu co sa tu pisalo vyssie pripadne v inych podobne ladenych temach o akustike.
najvacsi problem akustiky miestnosti:
1.akustika nie je jednoducha veda a fyzika sa oklamat neda (vidim to aj pri navrhu pasivnych domov) je to tak a hotovo.
2.dozvuk
3.nizke frekvencie (suvisia s tvarom, zariadenim atd)

a hlavne pri nizkych frekvenciach vedia procesory velmi pomoct. Ci uz v subvoferoch alebo priamo v stereo ceste sa o tom pise pozitivne. Preto mi pride niekedy zvlastne riesit pasce a ine pre manzelku neesteticke prvky v rohoch pbyvacky ked viem upravit vstupnu charakteristiku. nikdy som ucinky panely vs. procesor pre urcite frekvencie priamo neporovnaval a ani nepoznam nikoho kto by to takto robil. preto som sa obratil na vas aby ste poradili. V recenziach kde su pouzite procesory su recenzenti vacsinou spokojny. Viem, ze je asi blbost do polopraznej miestnosti nevhodnych rozmerov dat procesor a cakat zazraky. Aby ste ma spravne pochopili. Preto som sa v uvode pytal na procesory a skusenosti s nimi.
Návrat hore
BV
Hifi inventar

Založený: 06 október 2006

PríspevokZaslal: St apríl 02, 2014 10:57:23    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
hlavne pri nizkych frekvenciach vedia procesory velmi pomoct

Ale len v jednom "bode", tam kde pri meraní dáš mikrofón a nastavíš inverznú charakteristiku k nameranej. 0,5m ďalej to je úplne inak..Alebo manželka posunie reprobox a zase je to špatne.
Návrat hore
martinpapo
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: St apríl 02, 2014 12:09:46    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
citácia:
hlavne pri nizkych frekvenciach vedia procesory velmi pomoct

Ale len v jednom "bode", tam kde pri meraní dáš mikrofón a nastavíš inverznú charakteristiku k nameranej. 0,5m ďalej to je úplne inak..Alebo manželka posunie reprobox a zase je to špatne.

jasne som si vedomi. preto to chcem skombinovat. serioznejsie pocuvat budem asi s mierne vysunutymi do priestoru.
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> DAC Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Prejdi na: