| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
PMA Pavel Macura

Založený: 18 január 2007 Príspevky: 20582
|
Zaslal: Po apríl 16, 2007 17:58:24 Predmet: |
|
|
| opa napísal: | PMA:
Zkoušel jsi někdy při simulaci zesilovače dát toto zapojení místo prostého odporu? Možná by to něco ukázalo? |
Docela pravidelně
Je to důležité hlavně pro zobrazení okamžitých proudů koncovým stupněm a okamžitých výkonů koncovými tranzistory, na bocích rezonanční křivky to může být docela zajímavé.
Nejen toto, jako zátěž dávám v simulaci ještě náhr. schéma dvoupásmového reproboxu. Dyť jsme to všechno důkladně "probírali" v klubu měření na Lopuchu. Pak mám postavenou ještě umělou zátěž simulující dvoupásmo, je to známá historka, jak mi v ní vybouchl svitek díky vysokému du/dt ze zesilovače. |
|
| Návrat hore |
|
 |
KomarD-jeay Hifista - pokročilec
Založený: 05 máj 2007 Príspevky: 309 Bydlisko: Michalovce
|
Zaslal: So máj 05, 2007 12:45:57 Predmet: |
|
|
| AlesK napísal: | | Já když porovnám basreflexovou bednu co mám teď s L21RN4X/P v 30 litrech (BR30Hz), tak pokud jí ucpu basreflex a aktivníma korekcema tomu přidám, tak je to teda úplně jiný kafe než basreflex. Uzavřená má prostě pro mě mnohem lepší "kopák". V basreflexu je to jen měkký bučení a ani Velký Bobo, se vší úctou, mě nepřesvědčí že basreflex je lepší. |
Nepovedal by som, ze uzavreta ma lepsi kopak. Asi to bude preferenciu, pretoze tu mam postaveny BR 6radu (co su uz 2 diery) s lacnym repro Jensen (asi 900Kacek) a vo svojom pasme ladenia to hra rychlo, rovnomerne a kopak je tiez daleko lepsi ako napr s dvoma ARN 226 v 30litroch uzavretych filtrovanych. Pritom tento BR mi hra bez vyhybky, kedze nad 110Hz ma pokles 12dB.
Mne vyhovuje, ze kopak je v BR vzdusny, nie tupy a ma aj svoju hlbku, taky ten dojazd.
Zase napr Velodyne su uzavrete systemy a hra to bombovo, i ked zvyknu byt ekvalizovane. Takze vsetko v ramci preferencii. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Frantrax Tetřev hlušec

Založený: 28 január 2007 Príspevky: 3010
|
Zaslal: So máj 05, 2007 13:24:55 Predmet: |
|
|
Ty seš borec... Nemáš BR, ale BP! Hlavně že seš rád, že Ti to pěkně zahučává. _________________ Omluvte mé hloupé otázky, jsem jen zvídavý tetřev hlušec. |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: So máj 05, 2007 14:23:59 Predmet: |
|
|
| frantrax napísal: | | Ty seš borec... Nemáš BR, ale BP! Hlavně že seš rád, že Ti to pěkně zahučává. |
Vidis, ze vieme o co ide, tak sa nebudeme vadit kvoli ciarke na P. Nezahucava to, nikde som to nenapisal.
Ten konkretky reprak hra lepsie v tom bandpase ako v klasickom BR ci uzavretej. Nema prilis dobre rozlisenie, napodiv v tejto konstrukci mu to hra lepsie. Zaroven ma vyssiu citlivost, co nie je na zahodenie. Sam ma asi 84-85, v pasmovej priepusti asi 89-90, ciste odhadom a porovnanim so znamou bednou. |
|
| Návrat hore |
|
 |
coffee Hifi expert

Založený: 04 október 2006 Príspevky: 2324 Bydlisko: různě
|
Zaslal: Po máj 07, 2007 11:37:17 Predmet: |
|
|
... _________________ “And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.” ― Friedrich Nietzsche
Naposledy upravil coffee dňa Pi jún 04, 2010 18:57:51, celkom upravené 1 krát. |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Po máj 07, 2007 13:02:05 Predmet: |
|
|
Charakteristiku sa pokusim niekde namerat, v studentskom radiu mame vytlmenu nahravacku, casom sa dokupi meraci mikrofom, tak potom pastnem vysledy.
Da sa to nejak jednoducho spravit aj s hlupym mikrofonom a ako namerat harmonicke zlozky?
Ked cez to pustim generator sinusu, nezdaju sa velke vykyvy v ladenom pasme, pricom rozoznat sa da uz cca 0.7dB.
Nevidel by som problem, ze je to len na PA ci lacne kina. Aj BP4 sa da dobre vyuzit, ma to vyhodu uzavretej skrine s vacsou ucinnostou. Skor vidim problem v tom, ze ak to ma hrat dobre, je to tazke naladit a navrhnut kvoli skresleniam a preto sa s tym malokto bavi. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Frantrax Tetřev hlušec

|
Zaslal: Po máj 07, 2007 16:24:21 Predmet: |
|
|
Hlavně to neni žádná prdel navrhnout... _________________ Omluvte mé hloupé otázky, jsem jen zvídavý tetřev hlušec. |
|
| Návrat hore |
|
 |
coffee Hifi expert

|
Zaslal: Po máj 07, 2007 16:36:23 Predmet: |
|
|
... _________________ “And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.” ― Friedrich Nietzsche
Naposledy upravil coffee dňa Pi jún 04, 2010 18:58:00, celkom upravené 1 krát. |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Po máj 07, 2007 16:51:09 Predmet: |
|
|
Ucel je samozrejme nie hrat pasmo od 200 dole, ale len od cca 100, ten moj hra od cca 110. Vykonovy zisk je tiez dobra vec, ponevadz riesit zisk o 6dB je pridat prikon 4x a je rozdiel dat do toho 100W a 400W.
Vychylka membrany v pasme ladenia je mensia ako u BR, v niektorych miestach az o 1/2.
Problem je ozaj len v spravnom naladeni.
Pokusmi mi vychadza, ze vhodny rozsah ladenia pri +-rovnej charakteristike je 80Hz, ak ma byt s vykonovym ziskom tak sa zuzi na 40-50Hz.
BP je podla mna na podporu nejakych satelitov, co hraju napr do 60-70Hz, riesi im to spodne pasmo. Tam najde uplatnenie. To, co hra na 200Hz nieje subwoofer.
Nie kazdy si hodi domov hlavne bedne so 150L. Toto sa da schovat.
Tiez to nejdem montovat to multipasmovky, tam to nema efekt.
Zaujimave to moze byt s isobaric zapojenim, ale zatial na take pokusy niesu financie.
Tiez nie je jednoduche najst vhodny menic, nie kazdy, co ide do BR sa hodi aj do BP. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Hop377 Hifista - pokročilec
Založený: 03 december 2006 Príspevky: 278
|
Zaslal: Po máj 07, 2007 21:18:46 Predmet: |
|
|
| Na co ty potrebujes meracie pristroje a bezdozvukovu miestnost, ked len uchom v obycajnej miestosti rozoznas rozdiel 0,7dB? |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Ut máj 08, 2007 01:36:53 Predmet: |
|
|
Neviem, ci si to neskusal, ked sa tak pytas. Aj v teorii zvuku kdekade je uvedene, ze clovek rozozna priblizne 1dB bez vacsich problemov.
Pocut to ako vlnenie.
Namerat to chcem preto, aby som videl, co to ozaj robi, pripadne to vylepsit.
Dom tiez nestavas by ocko. |
|
| Návrat hore |
|
 |
velky bobo Big Audio Druid

Založený: 04 február 2007 Príspevky: 2864 Bydlisko: U mně doma
|
Zaslal: Ut máj 08, 2007 02:11:06 Predmet: |
|
|
| KomarD-jeay napísal: |
Nepovedal by som, ze uzavreta ma lepsi kopak. Asi to bude preferenciu, pretoze tu mam postaveny BR 6radu (co su uz 2 diery) s lacnym repro Jensen (asi 900Kacek) a vo svojom pasme ladenia to hra rychlo, rovnomerne a kopak je tiez daleko lepsi ako napr s dvoma ARN 226 v 30litroch uzavretych filtrovanych. Pritom tento BR mi hra bez vyhybky, kedze nad 110Hz ma pokles 12dB.
Mne vyhovuje, ze kopak je v BR vzdusny, nie tupy a ma aj svoju hlbku, taky ten dojazd.
Zase napr Velodyne su uzavrete systemy a hra to bombovo, i ked zvyknu byt ekvalizovane. Takze vsetko v ramci preferencii. |
Jak to myslíš s těmi dvěmi dírami a šestým řádem ? _________________ Nemám nic proti hifi, vadí mi jen hifisti. Ale technokraty taky zrovna nemiluju.
http://www.kvakeri.cz/ |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: St máj 09, 2007 09:20:04 Predmet: |
|
|
Bpass 6radu sa vola tiez dvojvetrany Bpass, nie? Len tolko.
Preto 2 diery - pre Fb1 a Fb2, horne a spodne rezonancne. |
|
| Návrat hore |
|
 |
AlesK Hifista - pokročilec
Založený: 31 január 2007 Príspevky: 458 Bydlisko: Tábor
|
Zaslal: St máj 09, 2007 09:30:04 Predmet: |
|
|
Musím trochu poopravit některá svá tvrzení. Můj obývák (4,2x6x3,2m) je svině nenažraná, která žere basy. . Udělal jsem malý pokus, když jsem dolaďoval úrovně pásem v aktivní výhybce. Měl jsem útlum -12dB na středech a výškách a pořád to nehrálo basy! (respektive hrálo, ale nebyly slyšet .) Basové bedny mám prozatím již zde zmíněné seasí L21RN4X/P se štěrbinovým BR vyvedeným v přední stěně u podlahy.
http://www.kica.estranky.cz/stranka/bassbox
Zkusil jsem náhodou basovou bednu otočit reprákem a tedy i BR dozadu, a ejhle, basy se zjevily . Udělal jsem tedy ještě jeden BR vzadu a ten přední zacpal a s BR vzadu je všechno ok, basy už hrajou normálně a jdou dost hluboko. Takže IMHO rozhodně není jedno, kde je v bedně basreflex umístěn, ale taky nejde jednoznačně říct kde je to nejlepší, v každé místnosti se to bude chovat jistě jinak a je třeba to zkoušet. |
|
| Návrat hore |
|
 |
coffee Hifi expert

|
Zaslal: St máj 09, 2007 09:36:55 Predmet: |
|
|
Naposledy upravil coffee dňa Pi jún 04, 2010 18:58:09, celkom upravené 1 krát. |
|
| Návrat hore |
|
 |
MSW Hifista - zaslúžilec
Založený: 18 október 2006 Príspevky: 704
|
Zaslal: Pi máj 11, 2007 11:28:50 Predmet: |
|
|
AlesK
Posunul jsi zdroj zvuku blíž k rohu dvou stěn, basů přibylo, jejich čistoty ne. _________________ Nothing is best |
|
| Návrat hore |
|
 |
AlesK Hifista - pokročilec
Založený: 31 január 2007 Príspevky: 458 Bydlisko: Tábor
|
Zaslal: Po máj 14, 2007 09:04:51 Predmet: |
|
|
To je jasné, ale teď něco aspoň slyším, předtím nic, nebo jen velmi málo. Tenhle problém vyřešit korektně by byl asi velký oříšek, hlavně cenově, pokud bych něchtěl (jakože moc nemůžu) hejbat s bednama.
Jak už jsem to nakousl, obývák má půdorys 4,2 x 6 m, poslech v ose rovnoběžné s delší stěnou, zhruba uprostřed délky místnosti, bedny cca 1,2m od bočních zdí, a cca 1m od zadní zdi, poslechová výška 90-95 cm. Výška stropu 3,2m, nad poslechovým místem je dřevěné mezipatro ve 2metrech, které zasahuje cca do půlky místnosti. Někomu místnost na basech pomáhá, mě teda rozhodně ne  |
|
| Návrat hore |
|
 |
speakman Hifi obsluha

Založený: 17 október 2007 Príspevky: 8
|
Zaslal: Št október 18, 2007 17:00:26 Predmet: RE: 1 basak nebo 2 basaky (na bednu) |
|
|
Taku dilemu mala aj firma Dynaudio a vyrobila
1/ Contour 3.0
2/ Contour 3.3
A/ Niet pochyb, ze 2 basaky idu do limitacie neskor (a 4 este neskor a 8......)
B/ Pre mna niet ani pochyb, co lepsie hraje
Takze pre kazdeho, co potrebuje - preferuje. |
|
| Návrat hore |
|
 |
pistole Hifista - zaslúžilec

Založený: 30 október 2006 Príspevky: 679 Bydlisko: severní čechy
|
Zaslal: Št október 18, 2007 17:47:03 Predmet: |
|
|
pro mně taky není pochyb - jeden hajzldekl vždy lepší než n pokliček na rendlík. A mohou si "limitovat" jak chtějí.
 |
|
| Návrat hore |
|
 |
nakamura Hifi obsluha
Založený: 24 február 2007 Príspevky: 46
|
Zaslal: Po december 03, 2007 20:16:46 Predmet: |
|
|
ja len k tomu oddelenemu, alebo spolocnemu objemu pre dva basaky
mne osobne sa dva basaky v spolocnom objeme nepacia... ked tomu osolim prestanu v urcitom okamihu chodit spolocne dnu a von a lietaju jeden dnu a druhy von... ak dva basaky tak odporucam jedine v oddelenych patricnych objemoch |
|
| Návrat hore |
|
 |
stephunk Hifi expert

Založený: 23 december 2006 Príspevky: 1133 Bydlisko: Pobrežie Slotoviny
|
Zaslal: Po december 03, 2007 22:15:01 Predmet: |
|
|
Treba ich zapojiť v správnej polarite žejo! Nie je dôvod aby 2 sériovo(paralelne) zapojené meniče mali opačný pohyb v spoločnej ozvučnici..Ak je, rád sa poučím, ale asi to nikdy plne nepochopím  |
|
| Návrat hore |
|
 |
FILIPAUDIO Hifista - pokročilec
Založený: 10 február 2007 Príspevky: 395
|
Zaslal: Po december 03, 2007 22:33:54 Predmet: |
|
|
| stephunk napísal: | Treba ich zapojiť v správnej polarite žejo! Nie je dôvod aby 2 sériovo(paralelne) zapojené meniče mali opačný pohyb v spoločnej ozvučnici..Ak je, rád sa poučím, ale asi to nikdy plne nepochopím  |
Nejspíš proto,že za každým reproduktorem je vnitřní uspořádání bedny jiné. |
|
| Návrat hore |
|
 |
nakamura Hifi obsluha
|
Zaslal: Ut december 04, 2007 09:36:15 Predmet: |
|
|
4 Stephunk
Polaritu basakov som mal v mojom pripade spravnu.
Dovod preco sa to u mna tak dialo bol, ze oba pomerne stare basaky i ked boli zhodneho typu us nemali zavesy v rovnakej kondicii. Teda nebola splnena dolezita podmienka aby boli basaky rovnake.
Musim ale povedat ze sa to u mna dialo v pripade uzavrenej ozvusnici s basakmi zapojenymi do serie. Jednoducho sa to zacalo pri velkych vychylkach (ktore nie su v uzavretej basovaj bedni neobvyklé chovat ako keby tam bol jeden basak pasviny. |
|
| Návrat hore |
|
 |
BV Hifi inventar
Založený: 06 október 2006 Príspevky: 6070 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ut december 04, 2007 09:47:42 Predmet: |
|
|
nakamura
Sériové zapojenie basákov nie je najlepší nápad, jeden je napájaný cez impedanciu druhého, DF ani nie jedna.... |
|
| Návrat hore |
|
 |
nakamura Hifi obsluha
|
Zaslal: Ut december 04, 2007 10:02:40 Predmet: |
|
|
4 BV
Vyhody a nevyhody serioveho alebo paralelneho zapojenia basakov su mi jasne. Moj postreh bol ale zamerany na ten jav ktorý sa podla mna deje ked basaky pracujú v spolocnom objeme a nemaju zhodne poddajnosti zavesov nezávisle na seriovom, alebo paralelnom zapojeni. Je ovsem mozne ze seriove zapojenie tento jav este zvyraznuje ktovie...
Naposledy upravil nakamura dňa Ut december 04, 2007 10:26:35, celkom upravené 2 krát. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Frantrax Tetřev hlušec

|
Zaslal: Ut december 04, 2007 10:16:52 Predmet: |
|
|
BV tim asi chtěl říct, že se to při paralelním spojení nestane. _________________ Omluvte mé hloupé otázky, jsem jen zvídavý tetřev hlušec. |
|
| Návrat hore |
|
 |
nakamura Hifi obsluha
|
Zaslal: Ut december 04, 2007 14:19:46 Predmet: |
|
|
Dnes overim ci k tomu co som pisal dochadza aj vtedy ked basaky budu zapojene paralelne. Sice sa tak dostanem na vyslednu impedanciu 2 ohm a to som povodne nechcel preto som ich dal do serie. Ak to bude robit to iste je to len v rozdielnosti repro pracujucich v spolocnom uzavretom objeme a nie preto ze boli v serii.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
|