| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
richard Hifi obsluha
Založený: 17 január 2008 Príspevky: 35 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: Št január 17, 2008 11:33:55 Predmet: Ohm |
|
|
Mozte mi prosim niekto vysvetlit (po lopate) co sa deje ak na 8 ohm zosilac napichnem bedne, ktore maju 4 Ohm ... ma to aj nejaky vplyv na chovanie sa gombika volume ? napr. ze uhol otocenia volume gombika pri rovnakej hlasitosti je iný ako by bol u spravnych 8 ohm bednach?
Dakujem ... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Mih Hifista - pokročilec
Založený: 08 december 2006 Príspevky: 346 Bydlisko: Pribram
|
Zaslal: Št január 17, 2008 12:13:03 Predmet: |
|
|
Nevím jestli někdo odpoví, tak tuhle trivialitu zkusím já. Zesilovač který má výstup 8Ohm by neměl být zatěžován 4Ohm repro. Záleží na konkrétním zesilovači jak si s tím poradí, nicméně říci, že se nic nestane podle mne je lehkovážné. Při běžné hlasitosti se pravděpodobně nestane nic, pokud si z toho uděláte discotéku, tak pohoříte.
S tím natočením volume. Při zapojení 4Ohm repro bude třeba natočit méně i když bude záležet na citlivosti repro. Když porovnáte stejné repro 4 a 8 Ohm, tak platí že u těch 4Ohm bude potřeba natočit míň. Asi tak. |
|
| Návrat hore |
|
 |
jaraba Nádejný hifista
Založený: 23 júl 2007 Príspevky: 59
|
Zaslal: Št január 17, 2008 14:37:37 Predmet: |
|
|
| Mih uz napisal to podstatne, ja len dodam, ze udaj na repro 4 Ohm moze byt udaj o nicom. Lebo impedancia moze kolisat od 2 do napr. 50 Ohmov a ked tam napisu 4, tak to je len jedno cislo. Dolezity je graf a minimalna impedancia, prip. ako casto je nizka. Focal 816S udava 8 a minimum je 2,6. Navyse velmi casto klesa pod 3, takze...Dynaudio udava 4 a pritom ma celkovo vyssiu impedanciu ako tie 816-ky. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Eric Appla Hifista - pokročilec
Založený: 02 marec 2007 Príspevky: 406 Bydlisko: Chislehurst, Kent, United Kingdom
|
Zaslal: Št január 17, 2008 18:19:08 Predmet: |
|
|
slusnosti je aby minimalni impedance reprosoustavy nebyla nizsi nez 10% impedance jmenovite. Slusni vyrobci to dodrzuji
Oprava: o 10% nizsi nez impedance jmenovita
Naposledy upravil Eric Appla dňa Št január 17, 2008 21:14:29, celkom upravené 1 krát. |
|
| Návrat hore |
|
 |
BV Hifi inventar
Založený: 06 október 2006 Príspevky: 6070 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Št január 17, 2008 20:12:30 Predmet: |
|
|
| citácia: | | nebyla nizsi nez 10% impedance jmenovite |
Takže pre8 ohm 0,8ohmu???
Má to byť 80%, ale skoro nikto to nerešpektuju. |
|
| Návrat hore |
|
 |
PMA Pavel Macura

Založený: 18 január 2007 Príspevky: 20582
|
Zaslal: Št január 17, 2008 20:17:26 Predmet: |
|
|
| Eric Appla napísal: | | slusnosti je aby minimalni impedance reprosoustavy nebyla nizsi nez 10% impedance jmenovite. Slusni vyrobci to dodrzuji |
Toto "nedodržuje" prakticky žádný výrobce. Naopak, u tzv. high-endu, drahých a velmi známých reprosoustav impedance často padá v úzkém pásmu ke 2 ohm. Platí to i pro W Maxx se jmenovitou impedancí 8 ohm !!
Jinak propady běžné u BW, Thiel, Wilson, Focal, téměř na co si vzpomeneme. |
|
| Návrat hore |
|
 |
jaraba Nádejný hifista
Založený: 23 júl 2007 Príspevky: 59
|
Zaslal: Št január 17, 2008 20:39:37 Predmet: |
|
|
| Veru, tusim nejaky drahy Martin Logan ma minimum 0,8 Ohmu, co uz teda zosiku da zabrat... |
|
| Návrat hore |
|
 |
stephunk Hifi expert

Založený: 23 december 2006 Príspevky: 1133 Bydlisko: Pobrežie Slotoviny
|
Zaslal: Št január 17, 2008 21:06:52 Predmet: |
|
|
| No lenže to je elektrostat a trocu iné kafé.. |
|
| Návrat hore |
|
 |
J Hifi expert
Založený: 24 september 2007 Príspevky: 1535 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: Pi január 18, 2008 07:32:34 Predmet: |
|
|
Zase asi blbá otázka - a čo takto naopak - 4ohmový zosik a 8 ohmové bedne? Upozorňujem že zatial iba teoretizujem! Mám AV reciever kde mám možnosť pripojiť dva páry predných repro A a B. Mám tam tiež možnosť prepínať impedanciu medzi 4 a 8 ohmami. Na "A" by som mal zapojené nejaké stojanové bedničky na stereoposluch (napríklad nejaké charia - tiemajú tuším 4 ohmy). Tie by som využíval tak na 90%. Na "B" by som dal
nejakú lacnejšiu 5.1 zostavu - 4 malé satelity, center, subvufer - to by mi zatial na občasné pozeranie filmov malo stačiť (mimo prevádzku by som ich jednoducho zložil za televízor nech mi "nešpatia obývačku), no a samozrejme kvôli komplikácii by mohli mať 8 ohmov. No a keďže by bežali prevažne tie 4 ohmové, tak by som na receivry mal tie 4 ohmy nastavené.
Čo to spraví s tou 8 ohmovou zostavou? Videl som aj 6 ohmové - tam by som čo mal nastaviť? |
|
| Návrat hore |
|
 |
mako Nádejný hifista

Založený: 22 január 2007 Príspevky: 76 Bydlisko: Vysoké nad Jizerou
|
Zaslal: Pi január 18, 2008 08:48:22 Predmet: |
|
|
| 8 ohmové bedny tomu vadit nebudou.Akorát výkon zesilovače do této zátěže bude menší.Pokud mají bedny problémy s impedancí tak je nutné aby zesilovač zvládnul větší proudovou zátěž a trahle kombinace potom bude skoro ideální. |
|
| Návrat hore |
|
 |
PMA Pavel Macura

Založený: 18 január 2007 Príspevky: 20582
|
Zaslal: Pi január 18, 2008 08:57:55 Predmet: |
|
|
| Definice typu "4 ohmový zesík", "8 ohmový zesík" jsou tak trochu pozůstatek z elektronkové éry a různých odboček na výstupním trafu. U tranzistorových zesilovačů s velkým činitelem tlumení je to jedno, jde opravdu jen o proudovou zatížitelnost, která je úzce vázaná na konkrétní typ bedny. U horších komečních strojů pak s nižší impedancí bedny může dost vyrůst zkreslení. |
|
| Návrat hore |
|
 |
jmd Hifi inventar

Založený: 26 január 2007 Príspevky: 3918 Bydlisko: Bratislava
|
|
| Návrat hore |
|
 |
palipol Hifista - zaslúžilec
Založený: 19 február 2007 Príspevky: 589
|
Zaslal: Pi január 18, 2008 15:18:39 Predmet: |
|
|
| stephunk napísal: | | No lenže to je elektrostat a trocu iné kafé.. |
Myslím, že viac ako na princípe záleží na kmitočte, na ktorom impedančné minimum leží.
Martin Logan Prodigy |
|
| Návrat hore |
|
 |
|