Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk

Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!
 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Coronavirus (COVID-19) SARS-CoV-2
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 27, 28, 29 ... 136, 137, 138  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Bojisko / offtopisko
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 11540
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St september 30, 2020 05:43:40    Predmet: Odpovedať s citátom

http://dfens-cz.com/covid-z-prvni-ruky/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
davidhighend
Hifista - zaslúžilec


Založený: 07 júl 2008
Príspevky: 502

PríspevokZaslal: St september 30, 2020 08:58:15    Predmet: Odpovedať s citátom

https://youtu.be/xluOoKat1_M
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: Št október 01, 2020 13:22:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Arrow https://www.topky.sk/cl/10/1979149/KORONAVIRUS-Opat-novy-rekord--Pribudlo-takmer-800-novych-pripadov--informuje-premier

V stredu pribudol na Slovensku opäť rekordný počet nakazených. Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti informoval, že testy odhalili až 797 pozitívnych prípadov. Padol však aj druhý rekord. Vykonalo sa zatiaľ najviac testov od začiatku pandémie, a to 9 170. Celkový počet pozitívne testovaných ľudí v našej krajine doteraz je 10 938, od začiatku vypuknutia ochorenia sa u nás urobilo 467 021 laboratórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 6 270.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 11540
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne október 04, 2020 20:48:44    Predmet: Odpovedať s citátom

https://podhledem.blogspot.com/2020/10/postrehy-z-jednoho-covid-19-promoreni.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
davidhighend
Hifista - zaslúžilec


Založený: 07 júl 2008
Príspevky: 502

PríspevokZaslal: Po október 05, 2020 09:38:53    Predmet: Odpovedať s citátom

https://youtu.be/kr04gHbP5MQ
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: Ut október 06, 2020 09:14:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Arrow https://www.trend.sk/spravy/zdravotnictvo-rozvrate-to-je-bilancia-pol-roka-ministrovania-mareka-krajciho

Počet prípadov nákazy Covidom-19 je na Slovensku na nových maximách a ďalej prudko rastie. Testovacie a trasovacie kapacity nestíhajú. Zdravotnícky personál je pod čoraz väčším tlakom a jisky sa rýchlo zapĺňajú. Líder a plán sú v nedohľadne. Začína sa šepkať o blížiacom sa armagedone. „Ideme do strašných dní. Počty budú evidentne ešte výrazne stúpať a naše kapacity začnú škrípať,“ vyhlásil premiér Matovič.

V tejto neblahej, no najmä nezvládnutej situácii bolo namiesto prípravy na druhú vlnu epidémie prioritou ministra zdravotníctva plošne vymieňať riaditeľov nemocníc. Bez transparentných a objektívnych výberových konaní sa na posty dostali sporní ľudia, ktorí nezvýšili dôveru vo fungovanie systému. Najväčším prekvapením posledných dní sa stal narýchlo podaný návrh ministerstva na odstrihnutie súkromných zdravotných poisťovní od plánovaného dofinancovania. Ak by ho vláda schválila, nikto nevie, čo by to znamenalo pre viac ako dva milióny poistencov.

Polročnú prácu nového ministra zdravotníctva ľudia zo sektora, s ktorými sa TREND rozprával, hodnotia vyslovene negatívne. Obrovské manažérske zlyhanie, takmer žiadna komunikácia či neodbornosť pri príprave opatrení a usmernení – to sú najčastejšie výčitky. Tou najväčšou opakovanou obavou sú červené oči pri výmene všetkých, ktorí „nie sú s nami“.

Pri najväčšej hrozbe stojacej pred slovenským zdravotníctvom a ekonomikou vôbec ministerstvo zdravotníctva presadzuje zásadné štrukturálne reformy a personálne zmeny. To všetko bez plánu, transparentnosti či odbornej diskusie. Zdravotníctvo nefunguje optimálne, ale snaha rozsekať existujúce vzťahy a štruktúry len na základe pocitov a presvedčení vyvoláva obavy.

Semienka chaosu
Chaos, ktorý spôsobila reakcia novej vlády na prichádzajúcu prvú vlnu koronakrízy, bol tolerovateľný. Išlo o nepredvídanú situáciu a neskúsených politikov. Igor Matovič sa rozhodol, že zodpovednosť preberie na svoje plecia. Odvážne a správne rozhodnutie. Vytvoril permanentný krízový štáb a konzílium odborníkov. No už čoskoro sa ukázali slabosti nových štruktúr. Od začiatku nebolo zrejmé, kto celý systém riadi a kto má kompetencie epidemiologické opatrenia vydávať. Kým však držal opraty v rukách premiér, systém fungoval.

S ústupom prvej vlny epidémie sa systém riadenia rozsypal. Permanentný krízový štáb ukončil pôsobenie a jeho lídri jeden po druhom poodchádzali. Konzílium odborníkov nikto nezvolával. A to ani začiatkom leta, keď v Európe začala rásť incidencia nových prípadov. Už v júli sa TREND stal jedným z mnohých hlasov, ktoré varovali pred príchodom druhej vlny. Štátne orgány nereagovali. Minister zdravotníctva, na ktorého prešla zodpovednosť, odišiel na dovolenku.

V polovici augusta vznikla pandemická komisia, ktorá mala byť ďalším orgánom, ktorý bude situáciu riešiť. Minister s Úradom verejného zdravotníctva SR opakovane tvrdili, že na druhú vlnu koronakrízy sme pripravení. O mesiac neskôr druhá vlna na Slovensko skutočne dorazila. Ale ukázalo sa, že pripravený nebol nikto.

Manažérske zlyhanie
Už začiatkom leta bolo zrejmé, že druhá vlna príde. Vtedy mal minister namiesto dovolenkovania začať naplno pracovať na príprave a manažmente konkrétnych opatrení na odvrátenie pandémie. Namiesto toho vznikol nič nehovoriaci pandemický plán – všeobsiahly dokument bez uvedenia spúšťačov konkrétnych krokov. Jeho výsmechom je situácia, keď ani začiatkom októbra nie je zrejmé, v ktorej fáze pandémie sa krajina vlastne nachádza.

Dokumentov môže ministerstvo písať, koľko len chce, no ak sa manažérsky neuchopia konkrétne procesy, systém nikdy fungovať nebude. Za prípravou plánov a stratégií musia byť konkrétni ľudia – manažéri so svojimi zodpovednosťami a kompetenciami. Celé leto si pritom štátne orgány prehadzovali horúci zemiak medzi sebou bez jediného človeka, ministra nevynímajúc, ktorý by dokázal veci uchopiť a riadiť. Covid-19 naplno odkryl skostnatený systém riadenia štátu a neschopnosť realizovať hoci aj triviálne manažérske úlohy.

Nedostatočné testovanie
Za štyri mesiace od konca prvej vlny štát pravdepodobne vôbec nezvýšil internú testovaciu kapacitu. Úrad verejného zdravotníctva na otázky TRENDU o testovacích kapacitách nereagoval. Zdá sa, že jedinou záchranou štátu sa stali kapacity súkromných laboratórií. Celkovo sú však v súčasnosti kapacity na úrovni 7 500 testov denne absolútne nedostatočné. Slovensko je na chvoste v testovaní na počet obyvateľov aj pozitívnych prípadov.

Ak budú počty prípadov pribúdať bez masívnejšieho testovania, ďalší nakazení pozornosti hygienikov uniknú. O to rýchlejšie sa bude nákaza šíriť. Slovensko sa dostalo do takej situácie, že testovacie kapacity by bolo treba rozširovať nie o pár tisíc, ale násobne. Zdá sa, že pri schopnostiach súčasných zodpovedných ide o nepredstaviteľné čísla. Pri informačnej bariére, ktorú ministerstvo zdravotníctva okolo seba vytvorilo, nie je možné zistiť, prečo a kde veci zlyhali.

Nedostatočné trasovanie
Trasovanie potenciálne nakazených kontaktov je pravdepodobne ešte dôležitejšie než samotné testovanie. Hygienici, ktorí trasovanie vykonávajú, boli v zúfalej situácii už pred krízou. Nízke platy neboli nikdy lákadlom pre nových zamestnancov. V čase rozbiehajúcej sa druhej vlny ministerstvo zdravotníctva v snahe šetriť začalo obmedzovať výdavky na hygienikov. Minister financií nariadil znížiť výdavky ministerstiev o desať percent. Platiť to malo aj pre zdravotníkov, situácia sa zmenila až pod nátlakom médií.

Schopnosť hygienikov dohľadávať kontakty zastala niekde okolo úrovne 500 ľudí denne. Pri raste nových nakazených v stovkách sa stalo rýchle vyhľadávanie ich kontaktov nerealizovateľným. Pritom pri vyhľadávaní ide o hodiny. Každý deň nekontaktovania potenciálne nakazeného násobne zvyšuje pravdepodobnosť šírenia choroby. Až teraz pri kolapse systému trasovania sa začína hovoriť o nutnosti prijať externé posily. Úrad verejného zdravotníctva koná so značným oneskorením, ktoré pomohlo zintenzívniť šírenie vírusu.

Schopnosť štátnych orgánov vyhodnocovať analytické dáta epidémie je oklieštená, najmä po odchode expertov z Inštitútu zdravotnej politiky. Verejnosť a pravdepodobne ani sami epidemiológovia nevedia, ako sú nové prípady štruktúrované. Bývalý minister zdravotníctva Richard Raši pripomína, že nevieme ani len to, koľko z testov je opakovaných. Nevieme, koľko nakazených pochádza z ohraničených ohnísk a koľko z komunitného šírenia. Vôbec nič sa nehovorí o schopnosti štátu vyhľadávať to najdôležitejšie – superšíriteľov choroby. Odborná aj laická verejnosť žijú v tme, čo ďalej zhoršuje situáciu a dôveru v správne manažovanie epidémie.

Stratená dôvera
Podľa premiéra sa tretina Slovenska „vy..ala“ na nosenie rúšok. Pri bližšom pohľade sa však nezdá, že by Slováci boli nezodpovední. Mnohí z nich iba stratili dôveru v opatrenia vlády, ktoré boli na jar priveľmi chaotické. Matovičov návrh „blackoutu“ mnoho ľudí vydesil. Podobný efekt mali kontroly áut na Veľkú noc či prisilné ekonomické opatrenia bez zjavného epidemiologického dôvodu.

Reálne medicínske následky prvej vlny boli pre väčšinu Slovákov minimálne a mnohí hrozbu nového koronavírusu zľahčovali či úplne spochybňovali. Ministerstvo zdravotníctva nespravilo žiadnu vzdelávaciu ani marketingovú kampaň, ktorá by situáciu vysvetľovala a poukazovala na riziká. A to ani pred blížiacou sa druhou vlnou. Veľká časť Slovákov podľahla hoaxom a zjednodušeniam, proti ktorým žiadny oficiálny predstaviteľ nebojoval.

Mnohé zo skreslených tvrdení sa zakladali na chybnej, chaotickej a agresívnej komunikácii premiéra. Práve tým, že už počas prvej vlny koronakrízy sa postavil do roly martýra, ktorý jediný vie, čo je správne, začal spoločnosť rozdeľovať. V situácii, keď krajina potrebovala jednotu, sme zažili útoky na všemožné skupiny populácie – najmä ma „múdros..čov“. Časť ľudí pri takomto vedení krajiny stratila dôveru vo vládu a v jej schopnosť postupovať v celospoločenskom záujme, čo sa naplno ukázalo pri druhej vlne.

Pred viac ako mesiacom vláda rozhodla, že pracovníci v prvej línii s boja proti covidu dostanú za svoju statočnosť odmeny v objeme 77 miliónov eur. Vyhlásiť to je politicky atraktívne, no ani po týždňoch sa odmeny nerealizovali. S najväčšou pravdepodobnosťou preto, že realizovať takéto platby zákonným spôsobom nie je také jednoduché, ako si premiér pri svojich slovách pôvodne myslel. Dotknutí ľudia sa neustále dožadujú svojich peňazí, čo ďalej zhoršuje dôveru vo vládu.

Epidemiologické ambulancie
Vláda môže prijímať akékoľvek zákony a nariadenia, ale ak nemá manažérov, ktorí by ich dokázali zaviesť v praxi, z legislatívy sa stáva iba zdrap papiera. Už v máji parlament schválil zákon o epidemiologických ambulanciách, ktoré mali odbremeniť všeobecných lekárov od pacientov podozrivých na Covid-19. Pri prestarnutej lekárskej obci sa ambulantní lekári nehrnú do vyšetria žiadneho pacienta, u ktorého je podozrenie na nový koronavírus. Práve preto sa mali vo väčších mestách zriadiť epidemiologické ambulancie, ktoré mali spraviť základné triedenie pacientov tak, aby sa každý potenciálne infikovaný vyhol zdravotníckym zariadeniam, v ktorých by mohol nákazu šíriť.

Myšlienka správna, jej realizácia v praxi zbabraná. Ministerstvo zdravotníctvo všetku zodpovednosť za epidemiologické ambulancie hodilo na vyššie územné celky, ktoré nemajú schopnosti ani rozpočet ambulancie zabezpečiť. Ministerstvo lekárom prostredníctvom žúp prikázalo, aby si sami a vo vlastnej réžii zabezpečili zoznam potrebných pomôcok. Keď to župy začali bližšie skúmať, zistili, že každého lekára by potrebný balík ochranných pomôcok vyšiel na viac ako tisíc eur. Horšie je, že polovica predpísaných pomôcok sa na trhu ani zohnať nedala.

Namiesto toho, aby ministerstvo zdravotníctva zabezpečilo ochranné pomôcky a tie rozdávalo ambulantným lekárom, opäť sa vyhlo zodpovednosti a nariadilo to už dosť stresovanému a vyťaženému zdravotníckemu personálu. Pritom malo štyri mesiace na to, aby ich dokázalo zohnať oveľa jednoduchšie a lacnejšie. Realita je taká, že epidemiologické ambulancie doteraz nefungujú.

Ohniská nákazy
Bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker pripomína, že naháňame ľudí v parkoch za nenosenie rúška, no kritické zariadenia, ako sú nemocnice a domovy sociálnych služieb, ostali nezaistené. Pritom je pomerne triviálne nastaviť fungujúce procesy v medicínskych zariadeniach, ktoré by dokázali zabrániť vzniku ohnísk na tých najcitlivejších miestach. A realita mu dáva za pravdu: 550 nakazených zdravotníckych pracovníkov ku koncu minulého týždňa je zdvihnutý prst.

Aj bez koronakrízy sú mnohé zdravotnícke kapacity poddimenzované. So zdesením počúvame príbehy zdravotníckych pracovníkov, ktorí prišli do priameho nechráneného kontaktu s nakazeným, no odmietli ich otestovať na covid s odôvodnením, že ich výpadok si zariadenie nemôže dovoliť. A tak sa ďalej voľne pohybujú medzi ostatnými zdravotníckymi pracovníkmi. Takéto hrubé podcenenie situácie môže skončiť obrovským výbuchom s nepredvídateľnými následkami pre zdravie tisícov ľudí.

Nefunkčné nemocnice
Kým súkromné nemocničné zariadenia na Slovensku fungujú na manažérskych princípoch a hlavným kritériom je dosahovanie stanovených cieľov, situácia v štátnych nemocniciach je dramaticky iná. V mnohých verejných inštitúciách sa plytvá – či už zištne, alebo nie. V niektorých je to manažérskym zlyhaním, v iných rodinkárstvom. Snaha ministra zdravotníctva očistiť verejnú nemocničnú sieť od nekompetentných politických nominantov je správna. Nesprávny je však spôsob, akým to vykonáva a ktorý situáciu v mnohých nemocniciach, paradoxne, zhoršuje.

Exemplárnym príkladom je odvolanie Miriam Lapuníkovej, riaditeľky banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta, ktorá každoročne vyhráva ocenenia Nemocnica roka. Ešte kontroverznejším prípadom sú nominácie v Nemocnici Poprad a košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura. Tam situácia dospela tak ďaleko, že sa spustili petície a štrajky za odvolanie nekompetentného vedenia. Štrajky v štátnych nemocniciach pritom neboli už dekádu. Tentoraz nie sú dôvodom politické, ale náboženské nominácie. Do riadiacich funkcií sa dosadzujú ľudia bez znalostí, praxe a schopností, ale primárne pochádzajúci z náboženskej komunity. Je to rana nielen pre odbornú verejnosť, ale všetkých, ktorí verili, že príde zmena smerom k transparentnejšiemu výberu do verejných funkcií.

Okrem sporných nominácií v štátnych nemocniciach trpí celý nemocničný sektor veľkou dávkou neistoty. Chaotické nariadenia a nedostatočné usmernenia vytvárajú vrásky na čele mnohým nemocniciam, ktoré chcú splniť požadované, no rozporuplné požiadavky. Krízový manažment nemocničnej siete na Slovensku neexistuje a väčšina opatrení sa vytvára ad hoc. Kým súkromné zariadenia sa s veľkou pravdepodobnosťou dokážu so situáciou vyrovnať, hrozí, že štátne nemocnice sa môžu s ďalším zhoršením situácie dostať do značne nepriaznivej pozície.

V Lombardsku „vybuchol“ práve vrcholový manažment zdravotnej starostlivosti a spôsobil nenávratné škody na životoch a ekonomike. Krízové riadenie na ministerstve zdravotníctva, ako aj v mnohých štátnych nemocniciach nebezpečne kopíruje lombardský scenár, čo vyvoláva obavu o schopnosť štátu zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v čase druhej vlny koronakrízy.

Rozbíjanie systému
Odborníci na zdravotníctvo nemajú výhrady k snahe ministerstva zlepšiť systém fungovania zdravotníctva na Slovensku. Lenže na ministerstve sa všetko deje v tichosti za zatvorenými dverami, bez verejnej diskusie a možnosti diskutovať s kompetentnými. Návrhy, ciele a zámery ministerstva nepozná nikto, ani zdravotnícky výbor parlamentu. Je šokujúce, že na zasadnutí vlády sa zrazu objaví materiál na zvýšenie základného imania iba jednej zdravotnej poisťovne.

Nikdy v histórii Slovenska sa nestalo, aby bola VšZP kapitálovo dofinancovaná v prípade, že zdravotníckemu systému chýbali prostriedky. Jediné kapitálové dofinancovanie prebehlo pri spojení dvoch štátnych poisťovní – VšZP a Spoločnej zdravotnej poisťovne. V súčasnosti navrhované zvýšenie prostriedkov iba do jednej zdravotnej poisťovne vytvára podľa Tomáša Druckera situáciu, v ktorej štát na súde jednoznačne prehrá. Takýmto spôsobom by porušil viacero ústavných princípov. Medzitým by však vznikla obrovská neistota, ako bude fungovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti pri objektívnom nedostatku zdrojov. Práve preto je zásadné, aby sa prípadná zmena financovania a nastavenie systému vykonávali na základe odbornej diskusie a vyčíslenia dosahu. Politické ciele a ideologické dogmy nemôžu byť zdrojom ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Ako na to
Zdravotníctvo je dlhodobo najväčším problémom verejnej sféry na Slovensku. Napriek tomu, čo tvrdia niektorí politici pri moci, práve súkromné organizácie poskytujúce zdravotné služby ukazujú, ako sa dá z rovnakých prostriedkov ponúknuť viac. Či už sú to súkromné zdravotné poisťovne vo forme benefitov, alebo súkromné polikliniky a nemocnice vo forme atraktívneho prostredia a nadštandardných služieb, hoci aj za doplnkový príplatok. Ľuďom ponúkajú alternatívu nefunkčných a prevažne schátraných štátnych zariadení. A nielen to. Ako pripomína Tomáš Drucker, ak v štátnych nemocniciach nepoznáte správneho človeka, správne dvere nenájdete.

Je absolútne kľúčové, aby sa slovenské zdravotníctvo pohlo dopredu. Na to treba prestať ohýbať zákony, dosadzovať podľa politickej či náboženskej príslušnosti a robiť kľúčové rozhodnutia za zatvorenými dverami. Bohužiaľ, práve týmto spôsobom koná súčasné ministerstvo zdravotníctva. Svoju neschopnosť a manažérske zlyhanie zakrýva bojom s „hydrami a drakmi“. Slovenské zdravotníctvo potrebuje ako soľ skúseného manažéra, ktorý dokáže dostať situáciu pod kontrolu a nastaviť procesy tak, aby veci začali fungovať aj v štátnych organizáciách. Takí ľudia existujú, treba len politickú vôľu po nich siahnuť.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Basstl
Hifi expert


Založený: 26 apríl 2008
Príspevky: 2343
Bydlisko: Teplice

PríspevokZaslal: St október 07, 2020 10:33:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Nechceš se na ten spam vysrat? Pochybuju že to někdo čte. Rolling Eyes
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: St október 07, 2020 18:25:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Arrow https://www.startitup.sk/v-utorok-pribudlo-rekordnych-877-pripadov-koronavirusu-cakaju-nas-dalsie-rekordy-tvrdi-matovic/

................

Arrow https://www.startitup.sk/cesko-zaziva-najhorsie-covid-19-obdobie-denny-prirastok-sa-vysplhal-az-na-4-500/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3180

PríspevokZaslal: St október 07, 2020 19:17:29    Predmet: Odpovedať s citátom

On za to nemoze . . .
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tatko Tom
Hifi expert


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 2989
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: St október 07, 2020 19:55:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Založil toto vlákno - a?
_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, Topping D10s, UMM380 "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: St október 07, 2020 20:13:09    Predmet: Odpovedať s citátom

covid 19 fičí ...bohužial viac a viac .... Crying or Very sad

https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=bohu%C5%BEia%C4%BE


Arrow https://www.startitup.sk/komentar-slovensko-a-cesko-lamu-rekordy-v-dennych-prirastkoch-a-bude-horsie/

Napríkad :

"Cez leto, ktoré bolo z hľadiska koronavírusu priaznivé, politici oboch vlád premrhali čas. Slovenskí a českí poslanci vo veľkom dovolenkovali a Matovič svadboval.

Otvorili sa hranice, spustili žlté vlaky do Chorvátska, odkiaľ sa občania oboch krajín vracali pozitívni, no nikomu to neprekážalo. Nákazu potom rozvláčali po celej krajine."
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: Št október 08, 2020 09:58:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Arrow https://www.aktuality.sk/clanok/828709/koronavirus-online-slovensko-8-oktober-2020/

akt. 08.10.2020 10:50
Koronavírus ONLINE: Pribudlo 1037 nových

...............
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/raketovy-narust-ve-stredu-pribylo-pres-5-300-pripadu-123306

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku podruhé v řadě překonal rekord. Po úterních skoro 4500 nově nakažených přibylo ve středu 5335 případů. Po nedělních rekordních 30 mrtvých za jeden den přibyly v pondělí i úterý více než dvě desítky úmrtí a ve středu dalších 19.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Basstl
Hifi expert


Založený: 26 apríl 2008
Príspevky: 2343
Bydlisko: Teplice

PríspevokZaslal: Št október 08, 2020 23:40:01    Predmet: Odpovedať s citátom

tatko Tom napísal:
Založil toto vlákno - a?

Zkreslenou a nic neříkající statistiku si můžu přečíst taky.
Ty odkazy jsou úplně k ničemu.
Tady by měli být konkrétní zkušenosti a diskuze k tomu.

Toho ale BlackBerry evidentně není schopen.
Jen slepě kopíruje, bez vlastního názoru.
Někdy (často) si říkám, jestli to není porouchanej robot. Very Happy
Jsi schopen mi alespoň odpovědět, nebo dál budeš dělat slepýho idiota?

Konkrétní zkušenost.
V Teplické nemocnici na oddělení ARO, se před dvěma týdny otevřelo covid oddělení.
Stávající pacienti museli být přemístěni jinam.
Někteří z nich na to doplatili zhoršením zdravotního stavu.
Po pěti dnech čekání žádný covid pacient a oddělení se vrátilo k normálnímu režimu.
Zítra se znovu otevírá covid oddělení a znovu přemístili pacienty bez covidu na běžná oddělení, kde se jejich stav pravděpodobně zhorší...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 10:10:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Osobnu skusenosť s Covid19 zatial chvalabohu nemám.

A to že na to píšu "rekord" je naozaj choré.

Dalšie čísla https://www.teraz.sk/slovensko/situacia-je-vazna-pribudlo-1184-naka/499040-clanok.html

Bratislava 9. októbra (TASR) - Na Slovensku vo štvrtok (8. 10.) pribudlo 1184 nakazených novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 16.910. Laboratóriá otestovali 10.136 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 99 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku tak zostáva na čísle 57. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.


...............



Arrow https://www.teraz.sk/zahranicie/cr-hlasi-rekordny-narast-infikovany/498998-clanok.html

Praha 9. októbra (TASR) - V Česku pribudlo vo štvrtok 5394 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to vôbec najvyšší prírastok od začiatku pandémie, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva zverejnených v noci na piatok.

Ako píše internetová stránka televízie Nova, Česko tak o 57 infikovaných prekonalo svoj rekord v počte nakazených zo stredy, keď pribudlo 5337 infikovaných. V utorok sa nákaza potvrdila u 4457 ľudí.

V súvislosti s koronavírusom zomrelo 869 pacientov. Vo štvrtok zatiaľ zomrelo 13 nakazených, v stredu pribudlo 42 mŕtvych, najviac od začiatku epidémi Arrow
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3180

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 16:37:46    Predmet: Odpovedať s citátom

BlackBerry napísal:
Osobnu skusenosť s Covid19 zatial chvalabohu nemám
Dušanko, treba skúsiť. To máš ako s káblami a poistkami. Nevyskúšaš, nevieš.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Basstl
Hifi expert


Založený: 26 apríl 2008
Príspevky: 2343
Bydlisko: Teplice

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 16:49:35    Predmet: Odpovedať s citátom

BlackBerry napísal:


A to že na to píšu "rekord" je naozaj choré.

Ano, naozaj choré... protože
1. to nikoho nezajímá a nikdo to nečte
2. pokud někdo chce mediální masírku, tak je jí všude plno a není potřeba to dávat sem
2. většina z toho je hodně vzdálená realitě a skutečnost je úplně jinde

Co by tady mělo být a co vítám, jsou reálný zkušenosti, reálných lidí.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
sekal
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 1412

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 17:22:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Koriguji své předchozí sdělení ohledně nasazení isoprinosinu v souvislosti s covidem. Dle aktuálních informací se tento preparát v indikaci léčby covidu již také používá, (byť souběžně s remdesvirem). Vzhledem k tomu, že tento lék má jen minimální preskipční omezení, může vám ho předepsat příp. i praktický lékař.

( https://www.lidovky.cz/domov/nemocnice-se-plni-pacienty-s-covidem-podle-lekaru-jde-predevsim-o-starsi-lidi-ktere-suzuji-i-dalsi-n.A200923_121840_ln_domov_lianr )


Naposledy upravil sekal dňa Pi október 09, 2020 19:28:44, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 20469

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 17:30:09    Predmet: Odpovedať s citátom

V ČR vidíme důsledky pitomé vlády v čele s Babišem a naprosto nezodpovědného a hloupého chování nás obyvatel. Jedno podmiňuje druhé a není z toho cesta.
_________________
mám rád hifi, ale víte, jak je to dál .....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
tatko Tom
Hifi expert


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 2989
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 17:32:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Nie len v ČR...
_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, Topping D10s, UMM380 "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 11540
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 17:32:37    Predmet: Odpovedať s citátom

COVID treatment Trump touted as a "cure" was developed using cells derived from aborted fetal tissue
- https://www.cbsnews.com/news/regeneron-trump-covid-aborted-fetal-tissue/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3180

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 17:43:09    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA - - >Žiadny strach, my Vás dobehneme. Včera som zrovna porovnával krivky. Trend ako cez kopirák.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Basstl
Hifi expert


Založený: 26 apríl 2008
Príspevky: 2343
Bydlisko: Teplice

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 18:06:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Konkrétní zkušenost, konkrétního doktora.
Je to kolega z Volvo fora, kterýho znám osobně.


...pánové, můžu referovat z první ruky, jsem přímo na COVID oddělení.
Je to dost o hubu, Protože jak obecně nemocnice v okolí Slaného skomírají - Mělník obrovská Interna redukována až na 15 lůžek plus 2 JIP - jde do kytek, Rakovník 1/2 interny dlouhodobě zavřena, Louny zrušen špitál před cca 5 lety, Kralupy dtto před 10 lety. Žatec / Most omezený provoz plus tam nikdo nechce, bo léči arabové a UK, Neratovice zavřená JIP.
Kladno praská ve švech, podobně jako my. Takže za ty roky pozvolné devastace nemocniční péče, přičemž alfa a omega problému je úbytek zdravotníku, se dost omezilo pro lidi, kam jít lehnout, když je fakticky zle. A ty lidi kupodivu v těch městech žijí dál, nezmizeli a tu péči potřebují.
Zdaleka nám lidi ve špitále nevylehávají, průměrná doba hospitalizace všech případů bez rozdílu je kolem 4,5- 5 dnů.

A kdo si myslí , že je lehké jen tak zrušit akutní péči a léčit pouze covidy, tak ten asi žije ve snu. Infarkty, všemožné infekce, srdeční selhání, selhání ledvin, chronici všeho druhu, to je náš denní chleba a ty nemůžeme přestat léčit.

Omezili jsme z našich 75 akutních lůžek t.č. 15 na COVID. máme tam 7 lidí plus zázemí/ filtr, nutné úpravy, vlastní kuchyňka, koupelna WC -to si asi nikdo nedokáže představit, co je s tím za menežování abychom mohli léčit obě skupiny a přitom ochránili ty zdravé a sami se nenakazili.
Tak do toho máme 1 box na ARU, kam jsme včera překládal pacienta s brutálně rychlým průběhem - Zdravý normální chlap 63 let, od prvního zakašlání do cca 30 hodin na ventilátoru a nejspíš se veze po hodně špatné skluzavce. A se se mnou v době příjmu normálně bavil, CT-čko vypadalo fakt hnusně.

Dnes totéž o pána 81 let. Takže ARO má 2 lidi, ale pouze 1 box a celkem 5 lůžek, což v době míru stačí, ale teď tudíž celé ARO propadlo Mordoru - již nelze řešit stavební úpravy, oddělit covidy a necovidy, takže pacienti z ARA necovidoví musíš rychle nacpat na jiné ne-covidové oddělení, tudíž musíš udělat místa na interní JIPce a Chirurgické Jipce, protože ti lidi jsou dále na intenzivní péči. Takže rušíš operativu, páč najednou tam nemáš místo pro pooperanty, a takhle se to veze. ARO má 1 doktorku nemocnou k tomu další 3 sestry, plus další personál v karanténě. Takže jsou našponovaní nadoraz a nepostaví služby na příští měsíc.
Tudíž se po nás chce abychom my internisti sloužili i ARO, já osobně Jipku a intenzivku ano, ale uspávat k operaci neumím.

Každopádně dřív nebo později nastane situace kdy nemůžeš být na dvou místech najednou. Na Covidu nemáš mobil, jseš v plné polní - skafandr, svlíkačka na COVIDU nejmíň 5 minut, když se něco semele na ARU nebo JIPce, nestihneš ani resuscitaci. A že se resuscituje dost.

Takže máme situaci, Celkem 8 lidí Covid pozitivních nám slušně rozházel náš provoz. Upozorňuji, že to nejsou žádné bebíčka, ale opravdu pacienti s rechtovním zápalem plic na vysoké potřebě kyslíku a když píšu rechtovním, tak myslím opravdu rechtovním. Ty lidi se regulerně dusí, do wellnessu, o kterým tu lidi mluví to má hodně daleko. Dnes jsem pouštěl pacienta po 25 dnech hospitalizace, a rozhodně to nebyl sociální případ. Špatně stonat znamená opravdu špatně stonat

A to si vůbec nepřipouští, že bych já nebo někdo z mých "páteřních" kolegů onemocněl, neboť tento našponovaný scénář zajde hned.
Takže nosím respirátor tak 16 hodin denně, kdekoliv mimo domov.
Obvoďácí už nám taky někteří klekli, zatím 2, bez náhrady, bez zástupu, takže lidi se obracej kam jinam , no přeci na špitál !
Osobně si nedělám iluze, že by kdokoliv ze soukromých doktorů přišel do špitálu pomoct - jsme národ Švejků, na bojiště nikdo dobrovolně nepříjde.

A teď pozor, jsou to lidi, kteří byli pozitivní někde v době 25.9- 1.10. to jest nakazili se ještě cca 5 dnů před tím( viz inkubančí doba), t.j. jsou to lidi z období výskytu kolem 1000 denně.
Jestliže teď máme 5000 lidí denně, tak ty těžké případy nám přikvitnou někdy za 7-10 dnů, kdy se začnou dusit u plně rozvinutého zápalu plic, ovšem pokud budeme respektovat procento těžkých případů, tak očekávám, že za 14 dnů už je nebude kam dávat a začne se licitovat o to kdo je víc. Jestli pacient s Covidem který se asi udusí, nebo pacient bez covidu, který když nedostane akutní péči tak nejspíš zajde.

Přehlcení péče je to, čeho se bojí všechny kapacity a proto má teď Prymula staženou prdel a já teda taky, ale To ce vidím dnes, to je už neodvratně hotovo a dožene nás za 14 dnů. Ty lidi už to mají daný, jenom ještě nevedí, kteří to jsou, takže pokud pojedeme v systému R=1t, tak 1 nakazí jednoho a číslo 5000 pozitivních denně zůstane napořád.
Také je si potřeba uvědomit, že Když Prymula zakáže vš od pondelí, tak stále plyne dalších 14 dnů , než se bude moci projevit ta opatření, takže minimálně ještě 14 dnů bude 5000 denně a už teď jejasný že si to nekdo ošklivě odnese. Štastní ti, co to prodělali, když byly volné kapacity,

Takže pánové, můžeme se smát jak chceme, vymíšlet myliony vtípku na vládu a na Prymulu, ale realita nás nejspíš trochu profackuje. Myslím, že jsme udělali velkou šlápotu do sraček. 2. vlnu už jsme prosrali. Dr. Pirka se Šmuclerem bych navlík do montérek a hybaj na naše oddelění, ať si to pánové vyzkouší naostro.

Ukončím svůj výlev dnešním příjmem kluka mého věku (40 let), jinak zdravého s nepěkným zápalem plic, přiklepli mu Remdesivir. A jestli tenhle bude mít špatnej průběh, tak se mám taky na co těšit. Člověk se nemůže zbavit myslenky, že někdo přeci jenom tu statistiku špatných průběhů dělá, já je denně vidím a na ráně tam rozhodně sem - myslím, že už jsme ze sebě smýval miliardy kopií koronaviru, tak už jenom čekám kdy mě to taky sejmě. A když jde do tuhýho, tak chybka se hold stát může. Popravdě, přestal jsem důvěřovat respirátorům čínsko-českého přátelství které na xichtu těsní podle mě leda prd tak radši jedu natvrdo v plynové masce s FFP3 filtrem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 11540
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 20:06:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Basstl, diky! Dalsie prispevku od doktora na https://forum.volvoklub.cz/viewtopic.php?p=890684#p890684
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
sekal
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 1412

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 20:19:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Aniž bych chtěl danou situaci bagatelizovat, jak se stanoví, že pacient s komplikovaným klinickým průběhem je "jinak zdravý"? Jen na základě anamnézy? Docela by mě zajímalo, Basstle, jaká všechna vstupní vyšetření tomu 40tiletému klukovi v tom špitálu dělali.

Jak je možné, že většina nakažených (a to stále platí), má jen lehčí průběh? Na sousedním AW informoval danhard, že už to také prodělal a měl jen mírné příznaky. Přičemž patří do rizikové skupiny, a to nejen věkem.

Je to všechno stále velmi nejasné..
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 11540
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 20:22:43    Predmet: Odpovedať s citátom

sekal, mozno i toto:

Hypotéza, prečo by mohlo byť prínosné nosiť rúšky: "Roušky v podstatě filtrují infekční kapičky koronaviru přenášené vzduchem a redukují množství, které člověk může vdechnout. Snižují tak pravděpodobnost, že se infekce projeví symptomy. Je to tak trochu jako s očkovací látkou s malým množstvím viru, kdy sice infekci chytíme, ale ne v takové formě, aby vyvolala chorobu,"
Viac: https://www.denik.cz/zdravi/rousky-koronavirus-imunita-vedci-20201001.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Basstl
Hifi expert


Založený: 26 apríl 2008
Príspevky: 2343
Bydlisko: Teplice

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 20:51:21    Predmet: Odpovedať s citátom

sekal napísal:
Aniž bych chtěl danou situaci bagatelizovat, jak se stanoví, že pacient s komplikovaným klinickým průběhem je "jinak zdravý"? Jen na základě anamnézy? Docela by mě zajímalo, Basstle, jaká všechna vstupní vyšetření tomu 40tiletému klukovi v tom špitálu dělali.

Jak je možné, že většina nakažených (a to stále platí), má jen lehčí průběh? Na sousedním AW informoval danhard, že už to také prodělal a měl jen mírné příznaky. Přičemž patří do rizikové skupiny, a to nejen věkem.

Je to všechno stále velmi nejasné..

Jaký vyšetření prodělal nevím, ani nevím jestli by třeba bez covidu v blízký době neskončil ve špitále.
Co je ale jasný a nepopiratelný, že případů, kdy skončí na ventilátoru relativně zdraví a mladí jedinci, je mnohonásobně víc, než třeba před rokem.
Samozřejmě jsou to jedinci a většina to prodělá bez příznaku, nebo jako lehčí, či horší chřipku. Průser je ten, že i ty desetiny procenta těžkých případů můžou vést k tomu, že zkolabuje zdravotnictví, protože nebude mít kdo léčit. I za normálních podmínek je jich žalostně málo. Chybí doktoři, chybí sestry, chybí ošetřovatelky... Je spousta nemocnic kde jsou zavřený celý oddělení, nebo celý nemocnice.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
seas
Hifi expert


Založený: 25 október 2006
Príspevky: 1236

PríspevokZaslal: Pi október 09, 2020 22:12:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Pfizer Spolu UA forum

Naposledy upravil seas dňa So december 31, 2022 01:14:30, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 11540
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So október 10, 2020 05:15:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Seas, pracujes alebo poznas niekoho, kto pracuje v nemocnici v Kladne?

Minimalne toto vylucuje tu poloprazdnost co spominas:
"Výrazné dopady hlásí i kladenská nemocnice: omezení plánované operativy o polovinu."
Zdroj: https://kladensky.denik.cz/z-regionu/v-nekterych-nemocnicich-zrusili-polovinu-operaci-jinde-zadne-20201008.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: So október 10, 2020 07:51:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Arrow https://www.cas.sk/clanok/1034511/nove-zistenia-o-koronaviruse-vsetko-je-inak-nez-sa-predpokladalo/


Nový výskum naznačuje, že koronavírus sa nešíri cez povrchy, akými sú kľučky dverí alebo spínače svetiel.
Informoval o tom britský portál Daily Mail. Profesorka medicíny na Kalifornskej univerzite, Monica Gandhi, uviedla, že otázka prenosu vírusu cez povrchy v podstate zmizla. Dodala, že akýkoľvek vírus, ktorý sa nachádza na povrchoch madiel alebo kľučiek dverí, nebol dostatočne silný na to, aby sa preniesol na človeka.

Výsledky naznačujú, že opatrenia, ako napríklad umývanie rúk a vyhýbanie sa okoliu očí a tváre, majú na šírenie vírusu len malý vplyv. Oveľa efektívnejšie môžeme šíreniu predchádzať tak, že budeme dodržiavať od ľudí dostatočné odstupy, sociálne sa dištancovať a mať zahalené horné dýchacie cesty ochranným rúškom.

Znamená to tiež, že neustále čistenie a dezinfikovanie povrchov antibakteriálnym postrekom, je zbytočné. „Teraz vieme, že sa toto ochorenie neprenáša dotykom," hovorí profesorka Gandhi.

Výskum publikovaný v časopise Lancet naznačuje, že akýkoľvek koronavírus, ktorý zostane na povrchu, predstavuje iba „veľmi malé“ riziko infekcie.

.................

A kde je pravda teda ? To čo "hovorí Monica Gandhi" tomu uplne neverím.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: So október 10, 2020 08:29:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Arrow https://www.youtube.com/watch?v=Gb1TMPXi_Ss
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Bojisko / offtopisko Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 27, 28, 29 ... 136, 137, 138  Ďalšia
Strana 28 z 138

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist